Makovecz emlékközpont az építész tervezte házban

 

A Makovecz Imre emlékközpont már november óta várja az érdeklődőket a főváros XII. kerületében, abban a házban amelyet az építész maga tervezett és amelyben élt is.

Mint azt Makovecz Pál, az építész fia, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke elmondta az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában: egyelőre édesapja dolgozószobájának a rekonstruált változatát, illetve egy kisebb, a használati tárgyait bemutató kiállítást lehet megtekinteni az épületben. Ugyanakkor ott helyezték el azt az archívumot, ami mintegy 600 épület terveit tartalmazza. Ennek feldolgozása viszont még időt vesz igénybe.

Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. Felvételünk 2011. szeptember 15-én a Makovecz Imre szakrális épületeit bemutató kiállítás megnyitóján készült, a budapesti Várnegyed Galéria előtt. MTI Fotó: Soós Lajos

Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. Felvételünk 2011. szeptember 15-én a Makovecz Imre szakrális épületeit bemutató kiállítás megnyitóján készült, a budapesti Várnegyed Galéria előtt.  (MTI Fotó: Soós Lajos)

A tervek szerint egy év alatt alakítják ki, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közösen a központ végső profilját.
Ennek alapján dolgozzák ki azokat a programokat, amelyek segítségével megidézhető a magyarság és talán az egész emberiség történetére hatást gyakorló Makovecz Imre (1935-2011) szellemisége – mondta Makovecz Pál.