Az élete kész regény – Pro Cultura Hungarica díjat kapott az Angliában élő Endrész László

 

Igazi cirkuszdinasztiából származik, artistaként az ötvenes években segédmunkásként dolgozott, csak éjszakánként tudott próbálni. Manapság a londoni The Blackpool Tower igazgatója, tegnap a magyar cirkuszművészet népszerűsítéséért vehette át az elismerést a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitóestjén.

Nagyon boldoggá teszi a Pro Cultura Hungarica díj Endrész László artistát, a londoni The Blackpool Tower igazgatóját, aki a magyar cirkuszművészet népszerűsítéséért vehette át az elismerést a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

„Negyvenöt éve nem élek ebben az országban, de ennek ellenére kitüntetnek azért a munkáért, amivel a magyar artistákat segítem évtizedek óta. Ez nagyon boldoggá tesz” – mondta Endrész László az MTI-nek. Endrész Lászlót a cirkuszművészet terén kifejtett  évtizedes munkásságáért, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítéséért, hagyományainak megőrzéséért, az fiatal artistatehetségek támogatásáért tüntetett ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden este a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az egykori artista 1945. április 22-én született Magyarországon, anyja révén a Schlingloff-cirkuszdinasztia kilencedik generációs tagjaként. A háború után nagyon rossz helyzetbe kerültek az artisták, gyakran éheztek, filléres fizetésekért léptek fel mozikban a filmhíradók előtt – idézte fel gyerekkori emlékeit. „Sok kiváló magyar artistaművész volt, akik hat-hét nyelven beszéltek, de analfabéták voltak, nem tudtak írni, olvasni, ami a cirkuszban nem volt probléma, de a háború után dolgozni kényszerültek, mivel a cirkuszokat államosították, ezért sokuknak nem volt munkája” – emlékezett.

Elmondta, hogy apja kívülállóként került a Schlingloff család cirkuszába, ahol megismerkedett az anyjával. „Apámnak volt iskolai végzettsége, katolikus papnak készült gyerekként, de az államosítás után nagyon finom, művelt emberek is kétkezi munkásnak álltak.”

Endrész László, a londoni Blackpool Tower Circus igazgatója, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűritagja. Fotó: Mohai Balázs

Endrész László, a londoni Blackpool Tower Circus igazgatója, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűritagja (Fotó: Mohai Balázs)

Az iskolák elvégzése után fejébe vette, hogy felvételizik az Állami Artistaképző Intézetbe, amelyet akkor Baross Imre igazgatott. Miután felvették, szívizomgyulladást kapott, és kétségessé vált, hogy folytathatja-e az artista pályát, pedig addigra édesanyja családjából már mindenki, nagybátyja, unokatestvérei mind visszamentek a frissen alakult állami cirkuszhoz, és folytatták a családi hagyományt.
„Gondoltam egy merészet, ezért bátyámmal vettünk négy telefonpóznát, felépítettük a kertünkben, és elkezdtük gyakorolni a fliegendét, azt a repülőszámot, amelyet Magyarországon először apám mutatott be az 1920-as években” – mondta. A fliegende vagy repülő trapéz egy olyan produkció, amelyben két vagy több trapéz is szerepel, és az artista az egyik trapézról mintegy „átrepül” a másikra.

Ezzel a számmal vizsgáztak le sikeresen az artistaképzőben, és ettől kezdve hivatásos artista lett. „Napközben segédmunkásként dolgoztam az Állami Könyvterjesztő Vállalatnál, éjszaka pedig a sokszor mínusz 10 fokosra hűlt Fővárosi Nagycirkuszban próbáltunk” – emlékezett vissza.

Miután bekerültek a nagycirkusz egyik nagy műsorába, megnyílt előttük a világ és sorra kapták a felkéréseket és fogadták el a jelentkezésüket a világ minden tájára. „Akkoriban a cirkuszművészek saját fényképük megküldésével és néhány szavas bemutatkozással adták el magukat és a produkcióikat a cirkuszoknak németül” – mondta.

Angliában ismerkedett meg feleségével, aki a világhírű angol Fosset-cirkuszdinasztiából származik. Vele és később gyerekeivel közös számaikkal járták a világot, majd egy idő után elkezdett műsorokat rendezni, végül impresszárió lett, és felkarolta az ifjú artistákat, segített nekik leszerződni a különböző cirkuszokhoz.

Londonban 1980-ban megalapította a Tip Top Entertainments ügynökséget, majd nem sokkal később felajánlották neki az Egyesült Királyság legtradicionálisabb és legnagyobb állandó cirkuszművészeti központjának számító The Blackpool Tower vezetését, amelynek 27 éve az igazgatója feleségével és két fiával együtt, akik Anglia elismert bohócai Mooki és Mr. Boo néven. Endrész László emellett rangos nemzetközi cirkuszfesztiválok zsűritagja, aktívan részt vesz az Európai Cirkuszművészeti Szövetség munkájában is.
Elmondta, hogy munkái mellett jelenleg egy önéletrajzi könyv megírásán is dolgozik, amelyben saját és a cirkusz világának a szemszögéből mutatja be az 1950-es, 1960-as évek Magyarországának történelmi, politikai, hatalmi viszonyait.

A londoni cirkuszigazgató a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűritagjaként különdíjat is átad majd egy fiatal artistának.