2017 legjobb alkotásai 80 művésztől egy tárlaton

 

Kiállítás nyílt a felújított Nagybányai festőtelepen, ahol a szobroktól a tájképeken át egészen a kortárs festészetig változatos műfajú és témájú műveket láthatunk.

A nagybányai művésztelep a XX. század elejének legfontosabb magyarországi művészeti mozgalma volt, az innen kisugárzó művészet meghatározó módon befolyásolta a XX. századi magyar művészetet.

A telep megalakulása Hollósy Simon festőművész nevéhez köthető, aki hosszú időn át dédelgette magában egy Magyarországon megszervezett, természeti tanulmányokra épülő “privát művészeti akadémia” eszméjét. 1896-ban álma beteljesedni látszott, ugyanis Máramaros vármegye megrendelte Hollósytól Huszt várának megfestését. A festő Husztra utazott, hogy szemügyre vehesse a várat, és itt merült fel benne a gondolat, hogy a nagybányai születésű Thorma János és Réti István megszervezze Hollósy és a Julien-akadémia növendékei számára a nyári ott tartózkodást Nagybányán.

Megnyílt a Nagybányai művésztelep felújított kiállítótere

Megnyílt a Nagybányai művésztelep felújított kiállítótere

Végül 1896 májusában érkezett meg Erdélybe Hollósy vezetésével a müncheni szabadiskolában tanuló és a mester baráti köréhez tartozó művészek első csoportja. A nagybányaiak 1897-ben mutatkoztak be először a régi Műcsarnok (ma Képzőművészeti Főiskola) termeiben.

A telep 1937-ben megszűnt, majd a II. világháború után újraéledt, ám a háború előtti művészeti életet már nem lehetett pótolni. Az 1950-es évek óta egészen az utóbbi évtizedekig a kiállítások csak helyi jelleggel bírtak, az épületek egyre inkább használhatatlanná váltak. Ám mostani felújításával a nagybányai művésztelep alkotói új lehetőséghez jutnak, a most nyílt, márciusig nyitva tartó tárlaton pedig a tavalyi év legjobb művészeti alkotásait láthatják az érdeklődők.

Laura Teodora Ghinea, a Nagybányai Képzőművészeti Egyesület vezetője

Laura Teodora Ghinea, a Nagybányai Képzőművészeti Egyesület vezetője

“Nagy előny a nagybányai művészek számára, hogy ismét megnyílt a 120 éves nagybányai művésztelep, mert évek óta nem lehetett használni az épületeket. A felújítás után már 3000 négyzetméternyi korszerű kiállító tér áll rendelkezésünkre – mondta Laura Theodora Ghinea a Nagybányai Képzőművészeti Egyesülete vezetője.

Rozsnyai Bálint máramarosszigeti festőművész

Rozsnyai Bálint máramarosszigeti festőművész

A Nagybányai művésztelep kiállítótermében 120 alkotás tekinthető meg a szobrász munkáktól kezdve a nagybányai festők hagyományait követő tájképfestők művein át a kortárs festészetig. Rozsnyai Bálint máramarosszigeti festőművész Az új gordiuszi csomó című művét most először láthatja a nagyközönség.  “Jellemző rám, hogy nagy felületeken tudok csak kibontakozni, mert kis felületen nincs elég tér annak a sok szimbólumnak és metaforának, amelyeket a festészetemben használok” – mesélte a festő.

Az egy hónapja felújított és megnyitott világhírű nagybányai művésztelepen a 2017-es év legjobb műveit állította ki 70 helyi és 10 külföldi alkotó.