Negyed évezredes cirkuszünnep Budapesten

 

Kétszázötven éves az európai cirkuszművészet, ennek apropóján rendezik meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 2018. január 8–14. között. Európa egy éven át ünnepel majd, s a nyitóünnepség a Fővárosi Nagycirkuszban lesz.

Egy héten keresztül Budapestre figyel a világ. 2018. január 8-án, Magyarországon nyílik meg az európai cirkuszművészet negyed évezredes ünnepe, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éve. Európa egy éven keresztül ünnepel majd, s a nyitóünnepség a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Fővárosi Nagycirkuszban lesz.

Az évforduló alkalmából a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget. A cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenik meg a klasszikus és a kortárs cirkuszművészet egy helyen.

A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvény lesz: filmvetítések, szakmai konferenciák, cirkuszpedagógiai programok, kiállítások kínálnak feledhetetlen cirkuszi élményt az újkori cirkuszművészet megszületésének kétszázötven éves jubileuma alkalmából.

A Casselly család elefántprodukciója Az Univerzum fényei című esti előadás beharangozójaként megrendezett cirkuszparádén a Fővárosi Nagycirkusz előtt. MTI Fotó: Soós Lajos

A Casselly család elefántprodukciója Az univerzum fényei című esti előadás előtt MTI/Soós Lajos

Szakmai konferencia Budapesten

A Fővárosi Nagycirkusz folyamatosan kutatja azokat a módszereket, amelyek segítségével el tudják juttatni az emberekhez a cirkuszművészet által képviselt értékeket, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme. A cirkusz oktatási-nevelési feladatokat is ellátni képes előadó-művészeti ág, amely formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát, amely új szemléletmódot teremt sajátos szimbolikájával, és amely képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével.

A Fővárosi Nagycirkusz úttörő gondolkodója a cirkuszpedagógia szakterületének, e témakörben rendezi meg a fesztivál ideje alatt az European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek tárgyalják meg a cirkuszpedagógia szakterületének módszereit és lehetőségeit 2018. január 10-én 10 órakor a Vajdahunyad várában.

A nemzetközi versenyprogramban négy földrész 15 országának 126 artistaművésze összesen 25 produkcióval készül.