Az emberek a szeretőjüket keresik és a csillagokat kérik, hogy megtalálják

 

A fenti mondat az a közös nevező, amely a magyar és mongol népdalokat összekapcsolja. Ki tudná ezt szebben elénekelni, mint a Csík zenekar és óév búcsúztató koncertjük sztárvendége, Mongólia magyarországi nagykövete...

Ritka formáció, amikor egy Kossuth-díjas magyar népzenei együttes koncertjére olyan sztárvendéget hív, aki egészen más terülten számít profinak. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete azonban néhányszor már bebizonyította énektudását.

Így talán már jobban érthető, miért is választotta sztárvendégének december végi SYMA csarnokbeli koncertjére a nagykövetet a Csík zenekar.

Szabó Attila, Kunos Tamás, Csík János, Bartók József és Majorosi Marianna (b-j) a Csík zenekar koncertjén a debreceni Kölcsey Központban 2014. november 26-án.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Attila, Kunos Tamás, Csík János, Bartók József és Majorosi Marianna (b-j) a Csík zenekar koncertjén a debreceni Kölcsey Központban 2014-ben. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

„Régóta foglalkoztat a magyar népdalkincs megismerése, de a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy egyszer a Csík zenekar többezres közönsége előtt énekelhetek magyar népdalt” – meséli a nagykövet, aki szerint a mongolok mindig is, mint rokonnépre gondoltak a magyarokra. „A mongolok szerint egy közös hun gyökér köt össze minket a magyarokkal és sok mondai elem, népmesei motívum is mutatja a rokonságot” – meséli a diplomata, hozzátéve, hogy számos közös szó is megegyezik. „Ilyenek a kék, vagy sárga, a bátor, a szoba vagy a bor szavak, de itt van például az én nevem, a Zeneemyadar, amiből nem nehéz kibogozni a „zene” és „magyar” szavakat” – fejti ki nevetve saját neve nem túl tudományos etimológiáját.