Picasso Guernicája egy online spanyol könyvtárban

 

Pablo Picasso Guernica című művéhez kapcsolódó, több mint 2000 dokumentumot tartalmazó ingyenes online könyvtárat hozott létre a madridi Zsófia Királyné Múzeum (Museo Reina Sofía).

Az új, Repensando Guernica (Újragondolt Guernica) című interaktív internetes oldalon többek között szöveget, kéziratokat és leveleket, dokumentumokat, katalógusokat, plakátokat, hang- és filmfelvételeket lehet megtekinteni, melyek a spanyol festő (1881-1973) leghíresebb művéhez kapcsolódnak.
Nagyfelbontású felvételeknek köszönhetően az érdeklődők “felfedezőútra indulhatnak”, és az alkotás legapróbb részleteit is megismerhetik.

A digitális könyvtár anyaga a Zsófia Királyné Múzeum közlése szerint a világ 120 magán- és állami gyűjteményéből, archívumából, könyvtárából, intézetéből és művészeti házából származik, többek között a párizsi Musée Picassóból és a Pompidou Központból, valamint a madridi Archivo Historico Nacionalból.

Pablo Pcasso: Guernica című festmnye. Fotó: MTI/EFE

Pablo Pcasso: Guernica című festménye. Fotó: MTI/EFE

A 27 négyzetméteres Guernica a 20. század egyik legfontosabb műalkotása.
Guernica városát a hírhedt náci Condor-légió bombázta le, az akcióval a hitleri Németország támogatta a jobboldali francóistákat az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban. A történelem során először pusztítottak el a levegőből egy várost. A támadásban 1654-en vesztették életüket, 889-en megsebesültek.

Pablo Picasso néhány hónappal a támadás után, az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonja számára festette meg a Guernicát az akkori spanyol köztársasági kormány felkérésére. Festménye sokak szerint háborúellenes kiáltvány.