Joaquin Phoenix díjat kapott

 

Színészi pályafutásáért kapott díjat Joaquin Phoenix a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon – írta kedden a BBC News.

Joaquin Phoenix amerikai színész a Joker című filmje bemutatóján a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. (Fotó: MTI/EPA/Warren Toda)

A filmmustrán szereplő Joker című rendhagyó képregényfilm főszerepét alakító Phoenix meghatottan emlékezett meg beszédében fiatalon elhunyt bátyjáról, River Phoenixről, akit nemzedéke egyik legtehetségesebb színészének tartottak.

A 44 éves Joaquin Phoenix felidézte, hogy gyermekszínészként kapott első filmes munkái kiábrándították, de River arra bíztatta, hogy folytassa. Hozzátette: „ezért tartozom neki, mivel a színészet hihetetlen élettel ajándékozott meg”.

Joaquin Phoenixet a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díjával jutalmazott Joker című filmben nyújtott alakításáért máris az Oscar-esélyesek között emlegetik.

A hetvenes-nyolcvanas években Gotham Cityben játszódó thriller a Batman-képregények főgonoszának, Jokernek az eredettörténete. Phoenix a The Hollywood Reporter szerint „még sohasem játszott jobban”. A Todd Phillips rendezésében forgatott film a mentális, pszichés problémái miatt sok nehézséggel küzdő bohóc, Arthur Fleck érzelmi és mentális átváltozását ábrázolja Jokerré.

A szerepre való felkészülés komoly fizikai megpróbáltatást is jelentett Phoenix számára, aki a film kedvéért rengeteget fogyott.

Joaquin Phoenix a díjátadón arról is megemlékezett, hogy bátyja, River 15 évesen mutatta meg neki Martin Scorsese és Robert De Niro klasszikusát, a Dühöngő bikát, hogy motiválja és ismét felkeltse benne a színészet iránti vágyat.

A torontói fesztivál díját Willem Dafoe adta át Phoenixnek, akit korábban háromszor jelöltek már Oscar-díjra, A nyughatatlan, a Gladiátor és a The Master című filmekért.