Tóth Barnabás filmje a hivatalos magyar Oscar-nevezés

 

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján. A film a Médiatanács mecenatúra programjának támogatásával készült.

Budapest, 2013. február 1. Tóth Barnabás, a kisjátékfilm kategória győztese (b) a magyar filmkritikusok díjának átadásán a Magyar Sajtó Házában, Budapesten 2013. február 1-jén. Mellette a díjátadó Báron György filmesztéta (j). MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tóth Barnabás 2013-ban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel kedden közölte, hogy a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testületben Fekete Ibolya filmrendező, Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató, Kovács István, Török Ferenc és Sándor Pál filmrendezők vettek részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő évi, 92. Oscar-díjra a nemzetközi film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

Az Amerikai Filmakadémia áprilisban változtatta meg a korábban idegennyelvű filmnek nevezett kategória elnevezését nemzetközi film kategóriára, amelybe az Egyesült Államokon kívül gyártott, és nem angol nyelvű egész estés mozifilmek nevezhetők – emlékeztet a filmalap közleménye.

Az Oscar-díjra nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

(Fotó: Inforg – M&M Film)

(Fotó: Inforg – M&M Film)

Az Akik maradtak egy lélekemelő, könnyedséggel és melegséggel teli történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. A történet szerint Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél) dacos kamaszlány, aki makacsul várja haza szüleit a haláltáborból a második világháború utáni Budapesten.

Kettejük egymásra találása áll a viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára az impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének világpremierje a napokban volt az Egyesült Államokban, Coloradóban a Telluride Filmfesztiválon, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia kapott meghívást. A mértékadó, amerikai Variety magazin filmkritikusa a magyar filmet kitűnő, megrendítő alakításokkal előadott mesének nevezte.

A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével készült film magyarországi premierje szeptember 19-én lesz a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, majd szeptember 26-tól lesz országszerte látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

(Fotó: Inforg – M&M Film)

(Fotó: Inforg – M&M Film)

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült, a forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A Susotázs rendezőjének és a Testről és lélekről producereinek új filmje az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült az Inforg-M&M Films gyártásában.

A Médiatanács támogatási programjában készült alkotásokat televíziós vetítésre kell az alkotóknak elkészíteni, azonban ebben az esetben az első bemutatást vállaló Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. – a nemzetközi siker lehetősége érdekében – kifejezett hozzájárulását adta a filmszínházi bemutatáshoz – írták a tájékoztatóban.