Életműdíjat kap Donald Sutherland

 

Életműdíjat kap a szeptemberi San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon Donald Sutherland - írta a The Hollywood Reporter hétfőn.

A 84 éves színész legutóbbi, The Burnt Orange Heresy című filmjét is vetítik majd a spanyol filmmustrán. A kanadai származású filmsztár több mint fél évszázada szerepel különböző zsánerű televíziós produkciókban és mozifilmekben. Legsikeresebb munkái közé tartozik a hetvenes évekből a M.A.S.H., a Klute, az Átlagemberek, a nyolcvanas évekből A tű a szénakazalban, a JFK – A nyitott dosszié és a Buffy, a vámpírok réme és a kilencvenes évekből a Ha ölni kell.

Emmy- és Golden Globe-díjat is kapott 1995-ben az X polgártárs című tévéfilmért és egy újabb Golden Globe-díjat 2002-ben a Háború a háborúról című tévéfilmért. Sutherland két éve tiszteletbeli Oscar-életműdíjat kapott az amerikai filmakadémiától.  A fiatalabb generációk Az éhezők viadala-sorozat Snow elnökeként ismerték meg nevét.

A színész a közelmúltban forgatta Nicole Kidmannel a jövőre debütáló The Undoing című tévésorozatot. A San Sebastian-i filmfesztivál 1986-tól adja át a Donostia-életműdíjat.

Sutherland mellett Penelopé Cruz spanyol színésznő és a görög filmrendező, Costa-Gavras is megkapja az elismerést idén. Tavaly Judi Dench, Danny DeVito és a japán rendező Kore-eda Hirokazu vehette át a Donostia-díjat.

A San Sebastian-i filmfesztivált szeptember 20. és 28. között rendezik meg.