Feledhetetlen pillanatok: tíz meghökkentő tény az Oscar-gála történetéből

 

A korai Oscar-díjas magyar filmek közül szinte mindenkinek Szabó István Mephistója jut az eszébe, azonban az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat kapott, Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben.

Kevin Hart (Fotó: Getty Images/Daniel Zuchnik)

Kevin Hart (Fotó: Getty Images/Daniel Zuchnik)

A gála producerei számos sztárfellépőt hívtak meg a gálára, amelynek a hagyományoktól eltérően nem lesz házigazdája, ilyen egyébként harminc éve nem fordult elő. Eredetileg Kevin Hart lett volna az est műsorvezetője, de visszalépett, miután homofób Twitter-bejegyzései ismét előkerültek.

Hart vitathatatlanul kiváló színész és komikus, eddig azonban nem jelölték karrierje során egyszer sem az akadémia díjára, botrányával azonban így is beírta magát az Oscar történetébe, mely számos érdekességet rejt.

Az közismert, hogy eddig már két színész is visszautasította a díjat: 1970-ben George C. Scott, a Patton című film főszereplője azt állította, azért nem veszi át a szobrot, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel. Két évre rá pedig Marlon Brando, A Keresztapa díjazottja Sacheen Littlefeather indián jogi aktivistát küldte maga helyett a díjátadóra, tiltakozásul az ellen, ahogyan az amerikai őslakosokkal bántak az Egyesült Államokban.

Valószínűleg azzal sem mondunk semmi újat, hogy a legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjon – három alkotás osztozik: a Ben Hur (1959), a Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003). Van azonban néhány érdekesség, amely nem került be a köztudatba:

  • A díjat először Sidney Skolsky, a New York Daily News újságírója nevezte egyik cikkében Oscarnak még 1934-ben,  az akadémia azonban csak 1939 óta hívja hivatalosan is így a szobrot és a gálát.
  • Az első díjátadóra mindössze tíz dollárért bármilyen jól öltözött személy jegyet válthatott. Érdekesség, hogy tavaly a legolcsóbb jegyár 40 ezer forintnyi dollártól kezdődött, de ha látni is szeretne valamit a vendég, akkor 210 ezer forintnyi dollár az ár, feltéve, ha talál eladó jegyet. Merthogy az gyakorlatilag lehetetlen.
Walt Disney és Shirley Temple a különleges Oscar-szoborral (Fotó: AFP/Walt Disney/Collection ChristopheL)

Walt Disney és Shirley Temple a különleges Oscar-szoborral (Fotó: AFP/Walt Disney/Collection ChristopheL)

  • Az Oscar-szobrot vélhetően mindenki azonnal felismeri. Volt azonban egy nyertes, egészen pontosan Walt Disney, aki számára a filmakadémia 1938-ban egy igazán különleges díjat készíttetett, mely egy nagy szoborból és hét kisebb Oscarból állt. Nem nehéz kitalálni, hogy a díjat a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmért kapta meg.
  • A gálát először 1953-ban közvetítette élőben a televízió. A vezető riportert Ronald Reagannek hívták, aki 1981-ben az Amerikai Egyesült államok 40. elnöke lett.
A Mephisto rendezője, Szabó istván, a szereplő, Klaus Maria Brandauer a díj átadóival, Jack Valentivel és Ornella Muttival (Fotó: Getty Images/ABC Photo Archives)

A Mephisto rendezője, Szabó István, a főszereplő, Klaus Maria Brandauer a díj átadóival, Jack Valentivel és Ornella Muttival (Fotó: Getty Images/ABC Photo Archives)

Az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat kapott, Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben. Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot. A sikert csak három éve tudta megismételni magyar filmes, 2016-ban Nemes Jeles László filmje, a Saul fia lett a kategória győztese. A rövidfilm kategóriában 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyert. Az egyetlen Oscar-díjas magyar színész Lukács Pál, akit az Őrség a Rajnán című filmben nyújtott alakításáért díjaztak.

 

 

  • A külföldi újságírók és szakemberek nyomására 1947-ben, a 20. gálán díjaztak először külföldi filmet, akkor még Special Award címen. Két magyar film kapta meg eddig ezt a díjat: az 1981-es Mephisto és a 2015-ös Saul fia.
  • Cate Blanchett az egyetlen színész, akit ugyanazért a szerepért, I. Erzsébet angol királynő megszemélyesítéséért két alkalommal (1998, 2007) jelöltek a díjra. Érdekesség, hogy 1998-ban Judi Denchet is I. Erzsébet megformálásáért jelölték, s végül ő győzött.
  • Liza Minnelli az egyetlen Oscar-díjas (1972), akinek mindkét szülője díjazott volt: Vincente Minnelli rendezői (1958), Judy Garland tiszteletbeli „miniatűr” Oscart kapott (1939).
  • Az egyetlen házaspár, aki színészi Oscart nyert, az Laurence Olivier (1948) és Vivien Leigh (1951) volt.
Meryl Streep első Oscar-díjával, amit a Kramer kontra Kramerért kapott (Fotó: Getty Images/Bettmann)

Meryl Streep első Oscar-díjával, amit a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításáért vehetett át (Fotó: Getty Images/Bettmann)

  • A jelölések terén Meryl Streep toronymagasan vezet, összesen huszonegy alkalommal jelölték, melyből hármat tudott díjra váltani.
  • A díjátadót három alkalommal halasztották el: 1938-ban a Los Angelest elöntő árvíz, 1968-ban Martin Luther King halála, illetve temetése, 1981-ben pedig a Ronald Reagan amerikai elnök elleni merénylet miatt.

Az élőben közvetített 91. Oscar-díjátadót a Queen együttes fellépése nyitja meg, de színpadra lép még a Csillag születik című film két sztárja, Lady Gaga és Bradley Cooper, valamint Jennifer Huson, Gillian Welch, David Rawlings és Bette Midler is, akik mind a legjobb eredeti filmdal kategóriában jelölt számokat adják elő.