A Piedone nyomában című portréfilm február végén kerül a mozikba

 

Bud Spencer olasz színész kalandos életét és személyiségének kevésbé ismert oldalát mutatja be a portréfilm kibővített változata.

Király Levente alkotása, a Piedone nyomában című portréfilm kibővített, másfél órás moziváltozata sosem látott archív felvételekkel, családtagok, sportolók és színészkollégák visszaemlékezéseivel mutatja be Carlo Pedersoli sokrétű munkásságát és derűs, pozitív életfilozófiáját. A bemutatóra a filmszínész lánya, Cristiana Pedersoli is Budapestre látogat – közölték a film forgalmazói az MTI-vel.

A Carlo Pedersoli néven született színészt Bud Spencerként ismerte meg a világ, de kevesen tudják, hogy hat nyelven beszélt, 16 évesen Olaszország legfiatalabb egyetemi hallgatójaként kezdett jogi karon. Később vegyészmérnöknek tanult, majd nyugdíjas korában pszichológia szakra iratkozott be, ahol később oktatott is.

Bud Spencer olasz színész egy könyvbemutatón Berlinben (Fotó: MTI/EPA/Jens Kalaene)

Bud Spencer olasz színész (Fotó: MTI/EPA/Jens Kalaene)

Emellett hétszeres olasz úszóbajnok és Európa-bajnoki bronzérmes vízilabdázó volt, két olimpián is részt vett, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben. Eredetileg nem készült színésznek, kisebb szerepek mellett a hatvanas években egy lemezcégnek dolgozott, nápolyi dalokat és popzenéket szerzett, reklámfilmeket készített az olasz tévének és a forgatókönyvírásba is belekóstolt.

Első főszerepe, az 1967-es Isten megbocsát, én nem! című film sikere miatt végül a színészet felé fordult, és kedvenc sörmárkája és színésze nevéből összeállt művészneve, Bud Spencer.

A spagettiwesternek és akció vígjátékok mellett képzett pilótaként több mint 2500 órát töltött a levegőben, saját légitársaságot is alapított. A szakácsmesterség iránt is érdeklődött, Bud Food néven saját étteremlánca volt, feltalálóként pedig 12 szabadalmat mondhat magáénak, kisebb találmányok mellett egy barátjával közösen óceánjáró hajót is tervezett, ami meg is épült.

Rengeteget jótékonykodott, az UNICEF nagykövetének is megválasztották, kampányolt a vakokért és gyengénlátókért, felemelte a hangját a kábítószer-használat és a háborúk ellen is. Saját varróüzemében gyermekruhákat tervezett, filozófiai témájú könyveket és háborúellenes dalokat írt, sőt a politikusi pályán is kipróbálta magát.

A több mint négy éven át öt országban és negyvenöt közreműködővel forgatott portréfilmben számtalan további érdekes történet elevenedik meg Bud Spencerről, és a róla szóló visszaemlékezések mellett a jól ismert filmrészletek sem hiányoznak az alkotásból.

„Bud Spencerre jellemző a keresztény értékek megtartása, a munka, a családi élet és a közérdek szolgálata terén kifejtett áldozatos tevékenysége olyan emberi példa, amelyet érdemes és kell is közvetíteni a felnövekvő nemzedékek felé” – mondta korábban a filmet készítő Király Levente, a közmédia kiemelt szerkesztője. A Piedone nyomában bemutatója pénteken lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol koncert és plakátkiállítás színesíti a programot. A vetítés előtt a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekar lép fel, és az érdeklődők a páros legnépszerűbb filmzenéiből hallhatnak dalokat.