Előkészülőben az eddigi legnagyobb szabású magyar film

 

Folytatódnak „Az utolsó bástya” című film előkészületei, a munka nem állt le.

„Az utolsó bástya című film előkészítése hosszú időt vesz igénybe, ilyen nagyszabású film még nem készült Magyarországon” – írta a szervezet, amely a Pesti Srácok nevű weboldalon pénteken megjelent cikkre reagált. A Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film, Az utolsó bástya gyártásának előkészítését 156 millió forinttal támogatta a Filmszakmai Döntőbizottság decemberi határozatával – áll a Filmalap közleményében, amely kiemeli, hogy a produkció központi története a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik.

Szász János filmrendező Budapesten, a Focusfox Stúdióban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani.

A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotói szándék szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt” – áll a dokumentumban.

A filmet Szász János rendezi, a forgatókönyvet Hegedűs Bálint írja. A rendező az MTI-nek korábban elmondta, hogy a készülő alkotással megteremthetők végre azok az elképesztő erejű magyar hősök, akikről sokféle feltáratlan, egymásnak sokszor ellentmondó életrajzi adat maradt fenn.

Mint fogalmazott, Hunyadi János és Kapisztrán János alakja is megjelenik a filmben, akiknek hite, hazaszeretete és megszállottsága “hegyeket mozgatott meg”, és a csapataik egyesülésével megfutamították a túlerőben lévő törököket.

Szász János hangsúlyozta, hogy történelmi tényekre alapozva hozzák létre a filmet, amely szórakoztató lesz, de ugyanakkor kemény, lélegzetelállító csatajelenetekkel és reményei szerint elképesztő modern látványvilággal készül el. A rendező szeptemberben azt mondta, hogy a tervek szerint a forgatás a nyáron kezdődhet el. A szereplők kiválasztása hamarosan elkezdődik, Szász János annyit elárult, hogy török és szerb színészek is feltűnnek majd a filmben.