Január végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos-fesztiválra

 

Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző szegedi filmfesztivált jövő májusban rendezik meg, harmadik alkalommal.

A fesztivált azzal a szándékkal szervezik meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsák, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertessék, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadják.

Idén a magyar operatőri teljesítmény elismerésére életműdíjat alapítottak, hogy ily módon is hangsúlyozzák a rendező legfontosabb társalkotójának szerepét. Az elismerést első ízben Ragályi Elemér vehette át.

Szeged, 2009. január 24.Zsigmond Vilmos szegedi születésű Oscar-díjas operatőr  mosolyog a Belvárosi moziban az ő nevét viselő, a közelmúltban felújított és háromdimenziós vetítőgéppel felszerelt terem előtt.MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Zsigmond Vilmos 2009-ben Szegeden (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A filmes seregszemlére olyan 2016. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, valamint kísérleti filmeket várnak, melyek Zsigmond Vilmos munkáit is jellemező eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmaznak. A fesztiválra a világ bármely tájáról jelentkezhetnek versenyzők korhatárkorlát nélkül, de a szervezők külön örülnek azoknak a munkáknak, amelyek készítésében filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos hallgatók vettek részt.

Az online nevezéseket 2019. január 31-ig várják. A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. A május 28-án kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor – az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre – vezette zsűri választja ki. A filmek értékelésében még részt vesz Antal Nimród rendező, Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia operatőre, valamint a tavalyi Zsigmond Vilmos-fesztivál fődíjas operatőre, Joe Cook.