Cinema Paradiso - mozi a moziról felújítva

 

Kevés film mesél olyan szeretettel a film világáról, a szerelemeről, a felnőtté válásról, mint az Oscar-díjas Cinema Paradiso. Az 1988-ban bemutatott Giuseppe Tornatore filmet felújíttott, digitális formájában most újra megnézhetjük a mozikban.

Éppen a harminc évvel ezelőtt mutatták be a mindig a mozi körül őgyelgő Salvatore kalandjait, Alfredo mozigépész vezénylete alatt. A legjobb idegen nyelvű filmnek  járó Oscar-díjas Cinema Paradiso most újra visszakerül a mozikba – felújított, digitális formájában.A 123 perces művet, ezúttal eredeti hanggal, feliratos formában láthatjuk november 22-től.

Cinema Paradiso - jelenet a filmből

Cinema Paradiso – jelenet a filmből – Phillipe Noiret és Salvatore Cascio

Az eredetileg 1988-ban bemutatott filmalkotást a rendező irányítása mellett javították fel, készítették el a digitális verziót – mondta el Maresch Dániel, a filmet forgalmazó Cinenuovo Kft. ügyvezetője.

Az évek óta többségében olasz, kisebb részt más európai országok filmjeit forgalmazó cég vezetője hozzátette: régóta érdeklődnek a rajongók és a szakma is a Cinema Paradiso újbóli vetítése iránt, hiszen televízióban is sok éve nem játszották, de ennek a filmnek amúgy is mozivásznon van a helye. A mozi hőskoráról, a szerelemről és a filmek iránti szerelemről is szól a történet, ami a három évtizeddel ezelőtti premier után több mint száz filmdíjat nyert el.

Vajon tényleg ismerik-e egymást a gyerekkori barátok? Ki milyen titkot őriz a másik előtt?

Teljesen idegenek – Paolo Genovese filmje

A magyar filmforgalmazó néhány évvel ezelőtt éppen azért vágott belez olasz filmipar remekeink hazai forgalmazásába, mert az elmúlt évtizedekben csak nagyon kevés mozi jutott el hozzánk. Paolo Sorrentino ugyancsak Oscart nyert A nagy szépség című alkotása volt az első jelentősebb sikere a forgalmazónak, majd tavaly a Paolo Genovese rendezte Teljesen idegenek hozta meg az igazi áttörést.

Ez utóbbi az elmúlt év legsikeresebb európai filmje volt Magyarországon, a nézők száma mostanra elérte a 80 ezret, a fővárosi Tabán moziban éppen 100. hete vetítik folyamatosan, ami olasz film esetében évtizedek óta példátlan siker. Ráadásul hamarosan bemutatják a Teljesen idegenek magyar remake-jét, de a filmes átdolgozás mellett színpadi változat is készül a történetből.

Decembertől látható majd a mozikban az Én vagyok a Vihar című film Daniele Luchetti rendezésében, főszereplője a szintén nagy sikerrel vetített A hely, valamint a Teljesen idegenek főszerepét is alakító Marco Giallini. A jövő évben újabb hat mozi forgalmazását tervezik, ezek fele mindenképpen olasz lesz, de hogy végül mely alkotások kerülnek a magyar nézők elé, azt leginkább a berlini és a cannes-i filmfesztiválok idején zajló filmvásárok vetítésein dönti el – árulta el a forgalmazó.