Ballada egy szolgafiú emlékére - a XVIII. Lakiteleki Filmszemle fődíjas alkotása

 

A háromnapos szemle válogatott programjában 31 film szerepelt, közülük a zsűri Moharos Attila filmjét ítélte a legjobbnak.

A budapesti rendező, Moharos Attila Ballada egy szolgafiú emlékére című filmje kapta meg a XVIII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, melyet pénteken délelőtt adtak át. Moharos Attila alkotásáért az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forint összegű díját, valamint a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos és a Nemzeti Fórum Népdal- és Nótaköre 25 ezer forintos különdíját vehette át.

Az Országgyűlés elnökének 600 ezer forint összegű és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub, valamint a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör 25 ezer forintos különdíját a budapesti László Gábor Ketten jösztök, hárman mentek című filmje kapta.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos, az Agrárminisztérium különdíját, a Kairosz Kiadó könyvcsomagját és a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját Székely lóra, székely című alkotásáért az erdélyi Szépvízről nevező Daczó Dénesnek ítélték.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját az Emlékmű helyett – Vaszi Jánoska emlékére című filmért a szintén erdélyi, sepsiszentgyörgyi Vörös T. Balázs vehette át.

XVIII. Lakitelki Filmszemle (Fotó: Facebook)

XVIII. Lakitelki Filmszemle (Fotó: Facebook)

A MediMédia Kft. 250 ezer forint összegű, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 200 ezer forintos különdíját, a Magyar Hírlap nagyinterjúját és féléves előfizetését, illetve a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a Pécsen alkotó Balogh András Az aranymonostor ereklyéje című filmje kapta.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250 ezer forintos különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a szombathelyi Boros Ferenc és Horváth Zoltán rendezte Barakkváros foglyai című alkotásnak ítélték.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125 ezer forint összegű és a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 25 ezer forintos különdíját A tűzpiros kígyócska című film rendezője, a Kecskemétről nevező Balajthy László kapta.

A filmszemlét tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen.

A Balázs Béla Stúdió emlékére és Sára Sándor tiszteletére megrendezett XVIII. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni.

A felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 132 alkotás érkezett. Az előzsűri 31 alkotást javasolt a háromnapos szemle versenyprogramjába. A 30 tagú zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.
Lezsák Sándor a díjátadón bejelentette: a XIX. Lakiteleki Filmszemle és a Sára Sándor Filmes Kollégium felhívásait a következő év elején hirdetik meg.