Egy nap – csütörtöktől már a mozikban

 

Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje a hétköznapok rutinjára épülve aprólékosan mutatja be egy házasság válságát, egy család szétesését.

Szilágyi Zsófia filmjének nagy része a hétköznapok rutinjára épül. Az aprólékos részletekkel realista módon bemutatott mindennapi események mögött a feszültséget a nő házassági válsága és családja szétesése miatti félelme adja; a napi rohanásban egyszerűen nem marad lehetősége arra, hogy megakadályozza ennek bekövetkeztét.

„Kíváncsi voltam, hogyan működik ez a történet filmként a vásznon” – mesélte Szilágyi Zsófia rendező a témaválasztásról. Sok időt töltött barátok, szomszédok, rokonok családjaival, az ő jó voltukból és történeteik segítségével betekintést nyerhetett hétköznapjaik dinamikájába. „Volt honnan venni a karaktereket és a rutinokat” – fűzte hozzá. Úgy vélte, hogy Mán-Várhegyi Réka társ-forgatókönyvíróval és Szórád Máté vágóval később, a film készítése során sikerült olyan arányokat kialakítaniuk, hogy a közönség úgy érzékelhesse, valós az, amit lát.

Budapest, 2017. április 12.Az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófia és Gárdos Márkó egy jelenetben Szilágyi Zsófia rendező Egy nap című filmjének forgatásán a főváros XI. kerületében 2017. március 29-én. A film a Magyar Nemzeti Filmalap első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt Inkubátor Program keretében nyert támogatást.MTI Fotó: Kallos Bea

Szamosi Zsófia és Gárdos Márkó az Egy nap című filmben (Fotó: Kallos Bea)

A film FIPRESCI-díjat nyert Cannes-ban. Szilágyi Zsófia szerint az, hogy ott az elsőfilmes szekcióba bekerültek, ráirányította a figyelmet filmre. „Megnőtt iránta az érdeklődés, és így nagyobb esélye nyílt eljutni a közönséghez, pusztán attól, hogy hallani lehetett róla” – tette hozzá.

Az Egy nap azóta elnyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját, beválogatták az elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj hat jelöltje közé, a szarajevói filmfesztiválon pedig Szamosi Zsófi a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Az Egy napot emellett láthatta már a közönség a sydney-i filmfesztivál versenyprogramjában és a Wroclaw New Horizons Nemzetközi Filmfesztiválon is, a németországi Cottbusba a hétvégén utazik, jövőre pedig a tervek szerint Vilniusban lesz látható.

Az Egy nap című filmet a Vertigo Média Kft. forgalmazásában november 8-tól vetítik a hazai mozik.