Berlusconi és a többiek a MittelCinemaFestre mentek

 

Azt nem tudni, hogy látta-e esetleg az egykori olasz miniszterelnök a Silvio és a többiek című filmet, amelynek főszereplője kísértetiesen hasonlít rá. Az viszont tudható, hogy ma kezdődik a magyarországi olasz kulturális élet egyik legfontosabb eseménye a 16. Olasz Filmfesztivál.

A MittelCinemaFestet, azaz a Közép-európai Olasz Filmfesztivált immáron 16. alkalommal rendezik a térségben november 6-tól 16-ig, és ahogy a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója, Gian Luca Borghese mondja, évről évre egyre nagyobb sikerrel.  Érezhetően és jelentősen megnőtt a fesztivál látogatottsága, a budapesti helyszínek mellett (Puskin és Tabán Mozi) – a tavalyi évhez hasonlóan -   Szegeden és Debrecenben és levetítik az új olasz filmek jelentős részét.  A 2018-as fesztivál különlegéssegét az adja, hogy a kiválasztott filmek egytől egyik ebben az évben készültek, közülük sokat még be sem mutattak hazájukban, Olaszországban, premierjüket külföldi fesztiválokon érték meg.

A filmek mellett kiegészítő programok is várják a fesztiválon résztvevőket, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce Cinecittá segítségével öt rendezőt is sikerült megnyerni, hogy hazánkba látogasson, és filmje vetítése után találkozzon a magyar közönséggel. A szervezők fontosnak tartják ezeket a találkozókat, hiszen a film megértéséhez olyan hozzáadott értékeket kapcsolnak, amellyel kiteljesedthet a filmélmény.

16. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál plakátja

Az idei fesztivál repeortoárja széles, meglehetősen gazdag és a műfajokat tekintve is sokszínű. Igazodva a magyar nézők kéréséhez most több vígjátékot mutatnak be, de akad köztük valós elemeken nyugvó, Olaszország múltjába visszatekintő alkotás is. A Dogman című film például az 1980-as években nagy port kavart, újságcikkekben napvilágot látott történet alapján készült;  a Capri szigetén játszódó Capri-Revolution című film pedig az 1900-as évek elejére repíti vissza a nézőt.

Silvio és a többiek - Toni Servillo (Fotó:Gianni Fiorito)

Silvio és a többiek – Toni Servillo (Fotó:Gianni Fiorito)

A filmek között igazán különleges élményt jelenthet majd a Paolo Sorrentino rendezte  Silvio és a többiek (Loro), című mozi, ami bár “véletlenszerű” hasonlóságot mutat az egykori olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi utolsó hatalomra kerülése kapcsán az elhíresült unga-bunga mozgalmakkal vagy épp a megvásárolt szavazatok történeteivel – mégsem csupán egy politikus portrét vázol fel. A rendezés nagy erénye, hogy ítélkezés nélkül mutat meg egy embert, avat be a hatalomvágy, a haszonlesés lélektani működésébe, miközben sorra hullanak le a vélt vagy valós erkölcsi gátak. Sorrentino 150 perces mozija erős, húsba vágó alkotás, amely roppant megbocsátóan mutat rá az emberi gyengeségre és gyarlóságra.  A filmet a Mozinet forgalmazásában először a Olasz Filmfesztiválon láthatja a közönség egy alkalommal, majd december 20-tól vetítik a hazai mozik országosan.

MittelCinemaFest 2018
november 6-16-ig Budepesten a Puskin és a Tabán mozikban, Szegeden a Belvárosi moziban, Debrecenben az Apolló moziban. A teljes program erre a linkre  kattintva érhető el.