Váratlanul érte a Prima Primissima-jelölés Venczel Verát

 

A kiváló és érdemes művész, Jászai Mari-díjas Venczel Verát Prima Primissima díjra jelölték magyar színház és filmművészet kategóriában. A színésznő ebből az alkalomból adott exkluzív interjút az M5-nek.

Az aranydiplomás művésznő 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és ebben az évben meg is ismerhette az egész ország az Egri csillagok Vicuskájaként. Venczel Vera számos más díj birtokosa is, így 1970-ben a monte-carlói fesztiválról a legjobb női alakítás díját hozta el a Pillangó című Móricz-adaptációért.

2018-ban Prima Primissima díjra jelölték magyar színház és filmművészet kategóriában, amit a színésznő – mint az az M5-nek adott interjúban elhangzott – olyan csodaként él meg, mint azt, hogy annak idején felvették a főiskolára. „Kapkodom a fejem, annyira váratlanul ért a jelölés. Nagyon jólesik, megható” – mondta, hozzátéve: élete ajándékának tekinti emellett azt is, hogy még ennyi év után is vetítik az Egri csillagokat.

Idén már tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat, amelyek küldetése a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése.