X - A rendszerből törölve Varsóban

 

A Varsói Nemzetközi Fesztiválon mutatkozik be Ujj Mészáros Károly legújabb filmje.

Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című legújabb alkotása az október 12. és 21. között megrendezett Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be a seregszemle 1-2 Competition versenyprogramjában.

A Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült X – A rendszerből törölve című thriller azon a varsói fesztiválon mutatkozhat be, amelyről utoljára 2012-ben vitt haza díjat magyar alkotás. Akkor Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című munkájának ítélték az elsőfilmes verseny fődíját, 2008-ban Gigor Attila A nyomozó című filmje nyert itt FIPRESCI-díjat, 2004-ben pedig Antal Nimród Kontrollja kapott közönségdíjat.

Balsai Móni az X - A rendszerből törölve című film egyik jelenetében. Fotó: Pintér Leo

Balsai Móni az X – A rendszerből törölve című film egyik jelenetében. Fotó: Pintér Leo

A lengyel seregszemlével egy időben a tengerentúlon is bemutatkozik az X – A rendszerből törölve. Az 1964-ben Michael Kutza kezdeményezésére alapított, idén október 10. és 21. között zajló Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál Észak-Amerika legrégebbi filmes eseménye, ahol a világ filmművészetének javából válogató World Cinema programban vetítik majd Ujj Mészáros Károly munkáját.

A film főszereplői Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs, de fontos feladatot kapott Molnár Áron, Olasz Renátó, Fekete Ernő, Szabó Győző, Básti Juli, Szirtes Ági és Schneider Zoltán is, Kulka János pedig betegsége után ebben az alkotásban lesz először látható a filmvásznon. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly írta, az operatőr Szecsanov Martin, producerei Muhi András és Ferenczy Gábor.
A Focusfox Stúdió gyártásában készült film november 1-jén az InterCom forgalmazásában kerül a magyar mozikba.