Kezdődik: CineFest filmfesztivál Miskolcon

 

A ma kezdődő miskolci Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában tizenkilenc alkotás szerepel. Most mutatják be Nemes Jeles András Napszállta című filmjét is.

A CineFest idén is erős válogatást ad a legjobb tengerentúli független produkciókból.

A magyar filmek idei mezőnyében versenyez a CineFesten Szilágyi Zsófia Egy nap című drámája is, amelynek világpremierje Cannes-ban, az elsőfilmeket versenyeztető Kritikusok Hetében volt és a fesztiválról a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díjával tért haza.

Budapest, 2017. április 12. Szilágyi Zsófia rendező az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap című filmjének forgatásán a főváros XI. kerületében 2017. március 29-én. A film a Magyar Nemzeti Filmalap első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt Inkubátor Program keretében nyert támogatást. MTI Fotó: Kallos Bea

Szilágyi Zsófia rendező az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap című filmjének forgatásán  (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A Jameson CineFest CineClassics-programjában három filmből álló válogatás szerepel a pályafutását amatőr filmesként kezdett Tímár Péter rendező alkotásaiból is.

Jelenet Timár Péter Csinibaba című filmjéből. A Terasz tánc

Jelenet Timár Péter Csinibaba című filmjéből. A Terasz tánc

A fesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke az európai film egyik legfontosabb alakjaként számon tartott Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező lesz.

Krzysztof Zanussi lengyel rendező az Éter című filmjének budapesti forgatásán 2017. november 23-án. A mozi lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készül a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a jövő ősszel tervezik bemutatni. Szereplőgárdája nemzetközi, a főszereplő Jacek Poniedzialek lengyel színész, az egyik főbb szerepet László Zsolt alakítja. MTI Fotó: Mohai Balázs

Krzysztof Zanussi lengyel rendező Éter című filmjének budapesti forgatásán  (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A szervezők azt már korábban közölték, hogy Hildebrand István operatőr kapja a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.