Egy kis szívesség - filmajánló

 

Ha mostantól minden elsőéves egyetemista tudni fogja, hogy mi a különbség az egyenlőre és egyelőre szavak között, már megérte az Egy kis szívesség magyar szinkronja. Mellesleg a film is megéri az árát.

Mielőtt arra gondolnánk, hogy nyelvtudománnyal foglalkozó misztikus thrillert mutatnak be mától a mozik, nyugodjunk meg. Ez a film még várat magára.
Ellenben az Egy kis szívesség, Blake Lively és Anna Kendrick főszereplésével, Paul Feig (Női szervek, Mad Men reklámőrültek, Office) rendező jóvoltából pont úgy kezdődik, mint egy tucat más amerikai csajos film. De ahogy haladunk előre a történetben, úgy lesz egyre csavarosabb, a lányok, akik egyébként kisgyermekes anyukák, a szemünk előtt változnak át kis szörnyekké. Egyikük konkrétan komoly bűnökért felel, a másik csak oroszlánkörmeit próbálgatva hozza zavarba mesterét és a nézőt is. Elég gyorsan kiderül, hogy ezek a lányok súlyos titkokat őriznek. De nézzük csak a történetet!

Stephanie (Anna Kendrick) és Emily (Blake Lively

Vajon melyikük őriz súlyosabb titkokat? Stephanie (Anna Kendrick) és Emily (Blake Lively)

Stephanie férje halála után egyedül neveli a kisfiát. A férfi életbiztosítási összegéből 2020-ig saccolja megélhetésüket, addig kizárólag anyai feladatainak él és főző vlogot vezet egy közösségi oldalon. Stephanie az a típusú anyuka, aki elsőként jelentkezik a szülői értekezleteken a különböző feladatokra, úgy hogy másnak helyet sem hagy. Örökké segíteni akar, vállalt életküldetése az önzetlen segítségnyújtás. Hogy mindeközben hol van ő? Leginkább saját vlogjában teljesedik ki, amelyben a főzőtippek mellett részletesen elmeséli feliratkozóinak élete mindennapjait. Mi is innen tudjuk meg, hogy Emily névre hallgató barátnője eltűnt. Innen kanyarodunk vissza azokhoz a napokhoz, amikor Stephanie és Emily kapcsolata megköttetik.

Emily, egy divatcég ultradivatosan öltözködő gyönyörű, magas, szőke pr igazgatója, egy nap kisfiáért megy az iskolába. Itt találkozik egymással a két anyuka, ugyanis gyerekeik egy osztályba járnak, és suli után el sem akarják engedni egymást. Így a két nő kelletlenül, némi érdeklődéssel (Emily nem szeretne egyedül inni, Stephanie talán kíváncsi újdonsült ismerősére) Emily méregdrága házában kötnek ki. A farmerszoknyás, dinnyemintás térdzoknit viselő Stephanie-t lenyűgözi a látvány, hát még, amikor kiderül, hogy Emily férje valójában író, most inkább egyetemi oktató, és első regényét az irodalomszakos Stephanie is olvasta. Minden tökéletesnek tűnik: Emily szépsége, szókimondása, férjével való izgató kapcsolata elbűvöli Stephanie-t.

Emily (Blake Lively) látszólag boldog házasságban él Seannal (Henry Golding)

Emily (Blake Lively) látszólag boldog házasságban él Seannal (Henry Golding)

Emilynek is tetszik a kissé félszeg lány, de jól sejti, hogy titkokat őriz. Akárcsak ő. Egy nap Emily hosszas Martinizgatás után kiszedi barátnőjéből az igazat. Kellemes szóviccet gyárt belőle, de valójában elismeri Stephanie enyhén szólva is bizarr múltbeli lépését. Talán pont azért, mert saját története, saját árnyai még ennél is kínzóbbak.

A két nő megpecsételődött barátsága elegendő indok arra, hogy Emily gyakran kérje meg barátnőjét, hozza el a kisfiát az iskolából, foglalkozzon vele, míg ő értekezleteken ül. Stephanie pedig boldogan teszi a dolgát, időnként kevesellve a rábízott feladatokat. Aztán egy nap kis szívességet kér telefonon Emily: estig kellene vigyázni a kisfiára, majd megyek érte, mondja barátnőjének. De mert késő éjszaka sem jelentkezik, Stephanie telefonálgatni kezd, ekkor derül ki, hogy Emily Miamiba utazott. Legalábbis hivatalosan. Sean, a jóképű férj Angliából tér vissza, mindketten tehetetlenül állnak Emily eltűnése előtt. Majd végül értesítik a rendőrséget.

A történetnek ezen pontjától már minden egyes szó spoilerezés lenne, annyi azért elmondható, hogy az addig látszólag nagyon egyszerű és kedves Stephanie álarca egy vérbeli, rámenős és fondorlatos nyomozót rejt. Magánnyomozása a legelképesztőbb titkokra derít fényt, de mindez eltörpül a végjáték mellett. Amikor követhetetlenné válik az addig felépített valamilyen logika, és három hősünk új és még újabb álarcot ölt magára.

Az Egy kis szívesség fordulatos thriller, de korántsem elborzasztó. Inkább gondolkodtató. Vajon mi mit tennénk meg barátnőnkért, meddig mennénk el, ha szörnyű dolgok derülnének ki róla? És vajon mi mennyire engedjük, hogy mások belelássanak az életünkbe? Stephanie már tudja a saját válaszát, mi pedig nyugodtan töprenghetünk rajta a mozi után.

Az a néző pedig, aki jól veszi a magyar fordítás szellemes fordulatait, azt a bizonyos üzenetet is meghallja majd, hogy a magyar egyenlőre és egyelőre szavak között bizony komoly különbség van. És a film előtt legyen ennyi elég – egyelőre.