Budapesti Film Maraton világsztárokkal

 

A II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon 6 nap alatt több mint 60 filmet tekinthetnek meg a Toldi és az Uránia mozikban az érdeklődők. Itt lesz a legendás Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer, Jean-Marc Barr és Katinka Faragó is.

Szeptember 4-én egésznapos filmes workshoppal és konferenciával kezdődik a klasszikus film maraton, majd a filmtörténet legnagyobb külföldi és magyar alkotásainak vetítéseivel, közönségtalálkozókkal folytatódik a rendezvény.

80 huszár - jelenet a filmből. Fotó: MNF

80 huszár (1978) – jelenet a filmből. Fotó: MNF

 

Az első Filmmaratont 2017 novemberében rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. Akkor 3 nap alatt több mint ötezren voltak kíváncsiak a restaurált klasszikus remekművekre, a szakmai programokon pedig több százan vettek részt. A Filmalap 2017-ben indult Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programjának keretében eddig 32 film újult meg a Magyar Filmlaborban a Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai irányításával. Többek között Fábri Zoltán 13 filmje, Radványi Géza örökzöld klasszikusa a Valahol Európában, Enyedi Ildikó Arany kamera díjas Az én XX. századom című filmje, Szabó István 9 filmje, Sára Sándor 4 filmje, Jankovics Marcell 2 egész estés animációs filmje, továbbá Ternovszky Béla Macskafogója és Koltai Róbert idén 25 éve bemutatott filmje, a Sose halunk meg kapott új digitálisan restaurált kópiát.

Macskafogó - jelenet a filmből. Fotó: MNF

Macskafogó (1986)  (Fotó: MNF)

A nyitó, egésznapos filmes workshopon és konferencián az európai filmarchívumok vezetői is részt vesznek. A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Uránia moziban szeptember 4-én Szabó István és Klaus Maria Brandauer jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más restaurált remekművei is, mint az Apa vagy a Szerelmesfilm, és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

Mephisto - jelenet Szabó István filmjéből. Fotó:MNF

Mephisto (1981)  – jelenet Szabó István filmjéből (Fotó:MNF)

Ismét igazi maratonra számíthat a közönség: 6 nap alatt több mint 60 filmet tekinthetnek meg a Toldi és az Uránia mozikban és szabadtéren. Mint Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója elmondta, „a cél az, hogy a fesztivál újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, megszólítsa a fiatalokat, ritkaságokat és ’újrahangszerelt’ népszerű filmeket állítson a középpontba – mindezt nagyvásznon, igazi moziélményként.”

A hat napos eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc vetítése alkalmával.

Claudia Cardinale. (Fotó: MTI/EPA/Cati Cladera)

Claudia Cardinale (Fotó: MTI/EPA/Cati Cladera)

Négy estén, a Szent István Bazilika előtt szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal, Federico Fellini filmóriása a 8 és fél, ami előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget, generációk kultfilmje, A nagy kékség a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális huszárfilmje, a Párbajhősök, Harvey Keitel főszereplésével.

Találkozás Vénusszal. Jelenet a filmből. Fotó: MNF

A Találkozás Vénusszal (1991)  forgatásán ( Fotó: MNF)

Fókuszba kerülnek a nők a filmművészetben az első filmrendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztár Hedy Lamarról készült dokumentumfilmek, illetve Mészáros Márta Ők ketten című filmjének bemutatása által. Utóbbi Marina Vlady, Monori Lili és Vlagyimir Viszockij főszereplésével készült.

A programba bekerültek némafilmek is élő zenei kísérettel, mint W.G. Pabst Pandora szelencéje című filmje, melynek társforgatókönyvírója a magyar Vajda László volt, Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben és premiervetítésen lesz látható Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az aranyember című filmjének restaurált változata.

Az animációs filmek közül vetítésre kerül Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa, John Halas (Halász János) Állatfarmja, Jean Image (Hajdú Imre) ritkán látható filmje, és egy animációs rövidfilmes blokk (benne többek között az Oscar díjas A légy), és látható lesz a frissen restaurált Macskafogó.

A légy - képkocka Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmjéből

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere (Suttogások, sikolyok; Jelentetek egy házasságból; Őszi szonáta; Fanny és Alexander, stb.) Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, amelyet Bergman gyönyörű, gyerekeknek is ajánlott Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart a Fanny és Alexander készítéséről.

Egy blokk, az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel, a közép-európai „titok” nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták.

A Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bő válogatással, tökéletes kép-és hangminőségben. A programban szerepel Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease – Pomádé, Billy Wilder A legénylakás (Jack Lemmon és Shirley MacLaine főszereplésével) című filmjei, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok, és a világ egyik legjobb filmjének tartott felújított Szédülés is Hitchcocktól.

Ezenkívül Milos Forman Amadeusa, Ernst Lubitsch örökzöldjei, a Volt egyszer egy vadnyugat, előadások a 3D történetéről a századelőtől napjainkig és megannyi más program várja az érdeklődőket Budapesten és vidéken is: hiszen Eger városa is megrendezi ezzel egyidőben az Egri Klasszikus Film Maratont és Győrben is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.

II. Budapesti Klasszikus Film Maraton filmjei a Toldi és az Uránia moziban szeptember 4-9-ig tekinthetők meg.