A lengyel Zanussi lesz a miskolci filmfesztivál zsűrielnöke

 

Az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb alakja, Krzysztof Zanussi elnökli majd a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijét. A fesztivál szeptember 14-én kezdődik.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 15. alkalommal, szeptember 14-23-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon.

Bíró Tibor fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a fesztiválon az elmúlt évek hagyományainak megfelelően több nemzetközi szervezet által delegált zsűri is közreműködik, melyek az általuk odaítélt díjakról fog dönteni: a SIGNIS és az INTERFILM által delegált Nemzetközi Ökumenikus Zsűri, a Nemzetközi Art mozi Szövetség (CICAE) zsűrije, valamint a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrije.

Krzysztof Zanussi lengyel rendező az Éter című filmjének budapesti forgatásán 2017. november 23-án. A mozi lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készül a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a jövő ősszel tervezik bemutatni. Szereplőgárdája nemzetközi, a főszereplő Jacek Poniedzialek lengyel színész, az egyik főbb szerepet László Zsolt alakítja. MTI Fotó: Mohai Balázs

Krzysztof Zanussi lengyel rendező az Éter című filmjének budapesti forgatásán 2017-ben (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi filmrendező. Krzysztof Zanussi hosszú és páratlanul sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is. Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező. Hősei – többnyire Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban – a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik. 2009-ben nyerte el a Jameson CineFest Életműdíját. Idén a Jameson CineFest három remekműjének vetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg a legendás rendező Zanussi előtt.

Miskolc, 2017. szeptember 8. Szabó István, Oscar-díjas magyar filmrendező (b), Bíró Tibor fesztiváligazgató (b2), Kriza Ákos polgármester (j2) átadja a fesztivál életműdíját Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendezőnek a 14. Jameson Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján és díjátadóján 2017. szeptember 8-án. MTI Fotó: Vajda János

Tavaly Jirí Menzel filmrendező lett a Cinefest életműdíjasa. Képünkön Szabó István, Oscar-díjas magyar filmrendező, Bíró Tibor fesztiváligazgató, Kriza Ákos polgármester adja át a díjat az  Oscar-díjas cseh rendezőnek  (Fotó: MTI/Vajda János)

A játékfilmes zsűri tagjai lesznek: Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő, Christina Fon kanadai producer, Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, a bécsi Filmakadémián végzett salzburgi Bernhard Wenger, a prágai FAMU filmrendező szakon végzett Damián Vondrasek és Dudás Balázs a tavalyi CineNewWave fődíjasa.

Kerekes Vica felvidéki származású magyar színésznő Budapesten 2015. június 9-én. Az idén három, Kerekes Vica főszereplésével készült cseh játékfilmet mutatnak be a cseh és szlovák mozikban. A színésznő két magyar filmben is, az Anyám és más futóbolondok a családból, valamint a Képesség című filmben is főszerepet játszik. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kerekes Vica felvidéki származású magyar színésznő, aki két magyar filmben is, az Anyám és más futóbolondok a családból, valamint a Képesség című filmben is főszerepet játszott (Fotó:  MTI/Mohai Balázs)

Kerekes Vica nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban és Szlovákiában is az egyik legnépszerűbb színésznő. A füleki, szlovákiai születésű művész mintegy hatvan filmben, tévéfilmben és tévésorozatban játszott, így többek között az One human minute, a Deckname Holec, a Milada, a Seven Days of Sin, a Die Freibadqlick, a Tranzitidő című alkotásokban.

Christina Fon kanadai producer, a Sundance, a háromszoros Canadian Screen Award nyertes RUMBLE: The Indians Who Rocked the World és a négyszer Canadian Screen Awardra jelölt Mohawk Girl című sorozat fűződik a nevéhez. A RUMBLE: The Indians Who Rocked the World című filmjét a Jameson CineFest versenyen kívül mutatja be.
Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, a Smithsonian’s National Museum tanácsadója. Amerikai indiánként számos fontos, az őslakos közösségeket érintő projektben vesz részt. Világhírű gitáros, albumai több mint 2 millió példányban keltek el világszerte.

Raymond Walravens 1982 óta vezeti az amszterdami Rialto független művészmozit. Kilenc éve alapító elnöke és kurátora a World Cinema Amsterdam fesztiválnak. Számos nemzetközi filmfesztivál zsűrijében dolgozott: Quinzaine des Realisateurs (Cannes), Indielisboa, Doclisboa (Lisszabon), Semana dos Realizadores (Rio de Janeiro), Uruguayi Nemzetközi Film Fesztivál (Montevideo), Európai Film Fesztivál (Sevilla).

A salzburgi Bernhard Wenger a bécsi Filmakadémián végzett. Rövidfilmjei és vezető osztrák és német együtteseknek készített zenei videói számos díjat nyertek, többek között az idei Max Ophüls Fesztivál közönségdíját és a Diagonale (az osztrák nemzeti filmfesztivál) legjobb kisjátékfilmjének járó fődíjat.

Damián Vondrasek a prágai FAMU filmrendező szakán végzett, vizsgafilmjeivel számos fesztiváldíjat nyert, és Bebörtönözve című kisjátékfilmje 2017-ben óriási kritikai és közönségsikert aratott Csehországban.
Dudás Balázs a tavalyi CineNewWave fődíjasa, filmje, a Welcome számos más díjat nyert Magyarországon és külföldön.