Még lehet jelentkezni történelmi témájú játékfilmtervekkel

 

A Magyar Nemzeti Filmalap szeptember 15-ig várja történelmi témájú játékfilmek terveit, amelyekkel a történelmi filmes programra pályázhatnak a jelentkezők. A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat.

A programra olyan terveket várnak, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait – áll a filmalap szerdai közleményében.

A történelemkönyvekből ismert események és személyek mellett érdekesek lehetnek a közönség által kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert hősök és történetek is, továbbá olyan helyzetek, ahol a kitalált főszereplők sorsának hátterében jelenik meg a valóságos történelmi folyamat vagy annak egy-egy meghatározó részlete.

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A filmalap olyanok jelentkezését is várja, akik tehetséget éreznek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Jelenet a Szürke senkik című Kovács István filmből

Illusztráció: jelenet Kovács István és Köbli Norbert Szürke senkik című televíziós filmjéből

Az elbírálás során nem maga a hős vagy főszereplő személye, esetleg a történelmi esemény, korszak fontossága lesz az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket támogatja, amelyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja.

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv-fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni, így a forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség.

A teljes pályázati kiírás a Magyar Nemzeti Filmalap honlapján érhető el.