Hét magyar filmért is drukkolhatunk a 24. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon

 

A balkáni térség legfontosabb filmes seregszemléje augusztus 10-én kezdődik. A fesztivált 1995 óta rendezik meg évente.

Hamarosan kezdődik a 24. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen idén hét magyar film is versenybe száll. A játékfilm kategóriánam Szilágyi Zsófia, a Cannes-ban már díjazott Egy nap című alkotása indul, amely a Filmalap Inkubátor programjában készült.

 

Az animációs filmek között a Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotás indul, a Magyarországon élő Milorad Krstić képzőművész, látványtervező és animációs művész legújabb filmje; a dokumentumfilm kategóriában pedig Bogdán Árpád Gettó Bilboa című mozija lesz látható.

A Gettó Balboa fókuszában a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi, és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli élete, és kettőjük kapcsolata áll. A film már az utómunka fázisában kivívta a nemzetközi dokumentumfilmes szakma figyelmét, amikor tavaly egy fejlesztő workshopon elnyerte az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiváljának különdíját.

A fesztiválon ugyancsak levetítik még Csuja Lászó magyar-katari koprodukcióban készült Kilenc hónap háború és Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjét is.

A diákfilmes versenyben Kovács István Ostrom és Kis Hajni Last Call című munkája szerepel.

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjének forgatása. Fotó: MTI/Kallos Bea

Jelenet Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjébő (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A fesztivál Focus szekciójában Mundruczó Kornél Jupiter holdja és Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmjét nézheti meg a közönség.

(MTI-fotó: Kallos Bea)

Testről és lélekről (Fotó: MTI/ Kallos Bea)

A filmes seregszemlét az idén Cannes-ban a legjobb rendező díjával kitüntetett lengyel Pawel Pawlikowski Zimna wojna (Hidegháború) című filmje nyitja meg augusztus 10-én. Az Oscar-díjas rendező maga mutatja be ötödik filmjét a boszniai fővárosban
A filmmustra nemzetközi zsűrijének elnöke Aszgar Farhadi iráni forgatókönyvíró-rendező lesz.