Román rendező filmje nyerte a fődíjat a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon

 

Radu Jude román rendező „I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians” című, a romániai holokauszt-tagadást támadó filmjének ítélték oda az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A román, cseh, francia, bolgár és német koprodukcióban készült film a román hadsereg által a keleti fronton 1941-ben elkövetett etnikai vérengzést mutatja be, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a barbárság nem szükségszerű velejárója a brutális cselekményeknek, mivel egy lélek nélküli ember is képes ilyet elkövetni.

Radu Jude (J) román rendező és Ana Salomon (B) producer EPA/MARTIN DIVISEK

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár, 12 film versengett.

A zsűri különdíját Ana Katz argentin rendező Sueno Florianopolis című filmje kapta, amely egy szétesőben lévő család vakációjának történetéről szól. Ugyanennek a filmnek ítélték oda a filmkritikusok nemzetközi díját (FIPRESCI). Mercedes Moran, a film színésznője nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat.

A legjobb színész díját Moshe Folkenfilk kapta Joseph Madmony izraeli rendező Redemption című filmjében nyújtott alakításáért.

A szombat este rendezett ünnepi zárógálán vette át Robert Pattinson brit színész, az Alkonyat-filmek sztárja a fesztivál elnökének díját.

A Kristályglóbusz-életműdíjat Barry Levinson amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer kapta idén, akit az Esőember című filmjéért 1988-ban Oscar-díjjal jutalmaztak.

Csuja László rendező (k) az East of the West versenyprogram zsűridíjával a kezében, amelyet a Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjéért ítélték oda az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2018. július 7-én. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét is díjazta a zsűri, a produkció az East of the West versenyprogram zsűri díját nyerte el.

A Virágvölgy világpremierje a hét elején volt az első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban. Tekintélyes külföldi filmkritikusok, többek között a Variety és a Screen International szerzői méltatták a magyar film frissességet, lendületét, a rendezést és a kiváló szereplőgárdát.

Csuja László a Magyar Nemzeti Filmalap pályakezdő tehetségek támogatására létrehozott Inkubátor Programjában készítette el mozifilmjét Enyedi Ildikó mentorálásával.