Ingmar Bergmanra emlékeznek az Urániában

 

Ingmar Bergman Egy nyári éj mosolya című filmjével, valamint a róla szóló Bergman - A Year in a Life című dokumentumfilmmel emlékezik július 14-én, születésének századik évfordulóján a svéd filmrendezőre az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az ELF Pictures és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében az idei Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott, Jane Magnusson rendező Bergman – A Year in a Life című munkáját premier előtt láthatja a közönség.

Uránia Nemzeti Filmszínház MTI Fotó: Kovács Attila

A dokumentumfilm Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál, hiszen akkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotásai: a Hetedik pecsét, A nap vége, a Szűzforrás, majd a trilógiának titulált Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend.

Katinka Farago EPA/Enric Fontcuberta

A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók, és a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó próbálja megfejteni ennek az évnek a titkát.

A rendező ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készítette az Egy nyári éj mosolya című vígjátékát, amely a július 14-i Bergman-est másik darabja lesz. Ez a film műfajában elüt a rendező munkásságát meghatározó alkotásoktól, ugyanakkor szellemesen bonyodalmas és szerethető mű, amely nem véletlenül hozott nemzetközi hírnevet a művésznek.