Újabb magyar filmsikerek - Varsóban

 

Bereczki Csaba Soul Exodus és Török Ferenc 1945b című filmje nyert díjat a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztiválon.

A lengyel főváros kiemelkedő kulturális eseményére idén 15 országból érkeztek alkotások, a rendre teltházas vetítéseknek a népszerű Muranów mozi adott otthont.

Bereczki Csaba Soul Exodus című klezmerzenészek főszereplésével készült egészestés dokumentumfilmjét számos fesztivál tűzte már műsorra Kaliforniától Kolozsvárig, és 2017-ben megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Magyar Filmdíjat.

A The Nazaroff Brothers Bereczki Csaba Soul Exodus című filmjében.

A The Nazaroff Brothers Bereczki Csaba Soul Exodus című filmjében.

A dokumentumfilm középpontjában a The Brothers Nazaroff alkalmi formáció tagjai állnak. Az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. Az öt muzsikus egyfajta fordított exodusként kel útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Forrás: MNF

Török Ferenc: 1945  (Forrás: MNF)

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása a görög tragédiákat idéző, néhány óra leforgása alatt játszódó dráma. A helyszín egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.
Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a fesztiválokon, több mint húsz nemzetközi díjat nyert, és számos országban mutatták be.