Diákfilmek is indulnak az idei Savaria Nemzetközi Filmszemlén

 

A fiatalok munkáit is várták, diákfilmekkel is nevezhettek az alkotók az V. Savaria Nemzetközi Filmszemlére, amelyet május 23-25 között tartanak Szombathelyen - közölte az MTI-vel a filmszemle főszervezője.

Lovass Tibor elmondta, hogy 205 filmet neveztek a be versenyporgamba a készítők, 90 dokumentumfilm, 26 filmetűd, 31 kisjátékfilm és 58 diákfilm szerepel a versenyprogramban, amelyekből 22 órányit vetítenek majd le a filmszemlének otthont adó AGORA Savaria Filmszínház kamaratermében.

A neves szakemberek alkotta zsűri – András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező – 78 órát töltött el filmnézéssel, a döntés megszületett, a díjakat a filmszemle gáláján ünnepélyes keretek között adják majd át – mondta.

Hozzátette: a filmszemléhez idén először egy konferencia is kapcsolódik, amelynek központi témája: a film mint közösségformáló eszköz. Csütörtökön délelőtt a témában előadást tart például Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Székely János szombathelyi katolikus megyéspüspök, délután pedig Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra koordinátora; Rófusz Ferenc filmrendező; Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer is.

A díjkiosztó gálát május 25-én tartják az AGORA Savaria Filmszínház nagytermében.