Elsőfilmes magyar filmrendező a cannes-i filmfesztiválon

 

Szilágyi Zsófia első játékfilmje meghívást kapott a 71. cannesii filmfesztiválra. Az Egy nap című alkotás a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban versenyez, ahova mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kapott meghívást.

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán.

A világpremier Cannes-ban lesz májusban a Kritikusok Hetén, a magyar alkotás versenyben lesz a május 8-án kezdődő fesztivál valamennyi szekciójában bemutatásra kerülő legjobb első filmet illető Arany Kamera díjért is.

Szilágyi Zsófia Az Egy nap című  – a filmalap Inkubátor Programjában készült -  első mozifilmjének főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben egy házasság válsága húzódik. A dráma a “halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.

Szilágyi Zsófia filmrendező az Egy nap című filmjének forgatásán. Fotó: MTI/Kallos Bea

Szilágyi Zsófia filmrendező az  Egy nap című filmjének forgatásán.  Fotó: MTI/Kallos Bea

Az Egy nap női alkotócsapata, Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek arra vállalkoztak, hogy bemutassák egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. “A rutinszerű cselekvésekkel túlterhelt idő, a feladatok ideje ütközik azzal, amit nem lehet ismételni” – idézte Szilágyi Zsófiát a filmalap közleménye.

Az Egy nap gyártását a filmalap a pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának keretében 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmjét, amely a tervek szerint ősszel lesz látható a hazai mozikban, a Partnersfilm gyártotta Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.

Az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófia egy jelenetben Szilágyi Zsófia rendező Egy nap című filmjének forgatásán a főváros XI. kerületében 2017. március 30-án. A film a Magyar Nemzeti Filmalap első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt Inkubátor Program keretében nyert támogatást. MTI Fotó: Kallos Bea

Az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófia  MTI Fotó: Kallos Bea

Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete az első úgynevezett párhuzamos program volt az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja új tehetségek felfedezése a nagy neveket felvonultató filmes mustrával párhuzamosan.
A válogatás versenyében hét játék- és kilenc rövidfilm szerepel. A korábbi felfedezettek között volt Jacques Audiard, Alejandro González Inárritu, Ken Loach, Francois Ozon, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes is.

A fesztivál május 19-ig tart, a Kritikusok Hete program zsűrijének elnöke Joachim Trier norvég filmrendező, a kategória díjait május 17-én, a fesztivál összes szekciójában bemutatott legjobb első filmnet jutalmazó Arany Kamerát a fesztivál május 19-i záróünnepségén adják át.