V4 filmfesztivál az Urániában

 

Az élet több területén együttműködnek a visegrádi négyek, és nincs ez másképp a kultúra területein sem. Szerdától négynapos V4 filmfesztivált rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a lengyel, a cseh, a szlovák filmek mellett természetesen magyar alkotások is várják az érdeklődőket. A programot úgy alakították ki a szervezők, hogy a gyerek- és mesefilmektől kezdve egészen a történelmi tabukat döntögető alkotásokig széles körből választhassanak az érdeklődők. Persze a klasszikusok sem hiányozhatnak a vászonról, így a Tűz van, babám! és az Eszkimó asszony fázik című filmek sem.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója az M1 szerda délelőtti műsorán elmondta: 2017 nyarán kezdődött el a szervezése a fesztiválnak annak érdekében, hogy Magyarország a V4-es elnöksége alatt miként tudná a közös identitást, a közös szellemiséget még jobban képviselni egy rendezvény keretei között. Ebben nemcsak Hammerstein Juditnak, a Balassa Intézet főigazgatójának jutott kiemelkedő szerep, hanem a többi visegrádi ország kulturális képviseleteinek is. A fesztivállal a kormány kulturális diplomáciáját kívánták segíteni – emelte ki az igazgató.


A programmal kapcsolatban elmondta: nem az elmúlt évek filmtermésének bemutatása volt az elsődleges cél, hanem olyan filmeket vetítenek majd, amelyek egyrészt kevésbé ismertek Magyarországon, vagy még soha nem mutatták be őket. Elekes Botond kiemelte a Gulyáságyút, vagy Jan Nemec Oratórium Prágáért című rövidfilmjét.

Elmondta, kevés koprodukciós alkotás született a rendszerváltozás előtt, ezért az elmúlt 100 év alkotásaiból azokat emelték ki, amelyek a közös történelmi traumákat mégis egyedi módon jelenítették meg. A legkisebbeknek (és szüleiknek) a szombat reggeli blokkot ajánlotta Elekes Botond, hiszen ebben olyan animációs filmek lesznek majd műsoron, amelyeken a szülők nőttek fel, mint például a Lolka és Bolka,vagy A kis vakond. A Világ kicsiben elnevezésű blokkban további klasszikus mese- és rajzfilmek lesznek láthatóak – tette hozzá. A rajzfilmek kiválasztásának vezérfonala az utazás volt. Délután pedig felnőtteknek szóló animációs blokk lesz, szintén a ritka, és itthon még be nem mutatott alkotásokkal.

A műsorban elhangzott, hogy a szerdai megnyitón Xantus János Eszkimó asszony fázik, valamint Böszörményi Géza Szívzűr című klasszikus alkotásait mutatják be. A jegyek egységesen 800 forintba kerülnek minden előadásra.