Jirí Menzelt köszönti a Cseh és Szlovák Filmkarnevál Budapesten

 

Az izgalmas egykori csehszlovák filmművészetet az ugyancsak izgalmas cseh és szlovák filmművészet váltotta fel. Az új korszak kiváló alkotásait láthatjuk a Toldi moziban a Filmkarnevál vetítésein.

A legújabb cseh és szlovák filmekből láthat válogatást a magyar közönség február 21. és 25. között Budapesten, a Toldi Moziban. Az 5. Cseh és Szlovák Filmkarnevál programjában főként történelmi témákra reflektáló alkotások szerepelnek, de külön filmvetítéssel köszöntik a februárban 80. születésnapját ünneplő Jirí Menzelt is.

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező (j) és Bíró Tibor fesztiváligazgató (b) érkezik a 14. Jameson Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójára és díjátadójára 2017. szeptember 8-án.MTI Fotó: Vajda János

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező (j) és Bíró Tibor fesztiváligazgató (b) érkezik a 14. Jameson Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójára és díjátadójára 2017. szeptember 8-án.MTI Fotó: Vajda János

Gál Róbert, a Cseh Centrum szóvivője az ötödik filmkarnevál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezúttal többségében a két ország fontos időszakaira reflektáló történelmi alkotásokat láthat a közönség. A két ország azért mutatja be közös eseményen filmes termését, mert a munkák túlnyomó többsége koprodukcióban készült – magyarázta.

Milada - a film plakátja

Összegzése szerint a legújabb cseh filmek inkább a távoli történelem felé tekintenek vissza. Példaként említette a február 25-én látható Milada című kosztümös filmet, az első filmes David Mrnka rendezésében. Az 1937-1950 között játszódó történet a szabadságért és az igazságért kiálló Milada Horáková jogásznő ellen folytatott koncepciós eljárást mutatja be. Ide sorolta Julius Sevcík, szintén első filmes alkotó életrajzi drámáját is, a Masaryk című alkotást, amely Tomás Garrigue Masaryk, a független Csehszlovákia első elnöke fiának, egykori londoni nagykövetnek, majd később csehszlovák külügyminiszternek az életét dolgozza fel a második világháborút megelőző időszakhoz visszakanyarodva.

A fiatal szlovák rendezők közül sokan aktuális, napi problémákat boncolgatnak a filmjeikben. Az időben legtávolabbi kitekintést az 1990-es évek elejéről láthatja a közönség. A február 23-én látható Emberrablás című film Csehszlovákia történetének egy komor időszakát mutatja be. A film az önállósodás utáni időszakot dolgozza fel, amikor a köztársasági elnök és a kormányfő között olyan szintig mérgesedett el a viszony, hogy az elnök fiát elrabolták és külföldre hurcolták az elnök lejáratása érdekében.

Jelenet Agnieszka Holland - Olthatatlan című filmjéből

Jelenet Agnieszka Holland – Olthatatlan című filmjéből

A filmes mustra keretében különvetítést tartanak középiskolások számára. A diákok Agnieszka Holland Olthatatlan című munkáját nézhetik meg, a film  az 1968-as prágai tavaszra reflektál. A cseh-lengyel életrajzi dráma Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát.

A történelmi témák mellett napjaink aktuális problémáival foglalkozó filmek is a vászonra kerülnek. Ezek közül Gál Róbert kiemelte a szlovák első filmes rendező, Tereza Nvotová Léna című alkotását. Mint mondta: a film túlzásoktól mentesen járja körül a szexuális zaklatás témakörét.

Sipos Ildikó, a Szlovák Intézet igazgatója úgy fogalmazott az eseményen, hogy “a nagy hagyományú csehszlovák filmművészet után egy roppant izgalmas és értékes cseh és szlovák filmművészeti korszak kezdődött el”. Mint mondta, a két ország méretéhez képest érdemben gazdagítja az európai filmművészetet.

Gál Róbert elmondta, hogy míg az első filmkarnevált Milos Forman születésnapjára időzítették, ebben az évben a 80. születésnapját ünneplő Jirí Menzelt köszöntik február 24-én. A Menzel-filmmaratonon a Szigorúan ellenőrzött vonatokat, a Sörgyári capricciót és az Én kis falum című filmet vetítik.