Holnap kezdődik az Előhívás - #V4filmfeszt az Urániában

 

A felnőtteknek kultfilmek, mint a Tűz van, babám! vagy az Eszkimó asszony fázik, a gyerekeknek Rumcájsz és Frakk - többek között ezekkel a filmekkel várják az érdeklődőket a holnap kezdődő Előhívás Filmfeszten.

Cseh, magyar, lengyel és szlovák filmekből rendez vetítéssorozatot Előhívás – #V4filmfeszt címmel szerdától szombatig az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Előhívás Filmfeszt

A négy országot tömörítő Visegrádi Csoport (V4) magyar soros elnökségének zárására időzített filmfesztivál a közép-európai filmkultúrára kívánja felhívni a figyelmet, többek között olyan kultuszfilmekkel, mint a Tűz van, babám! vagy az Eszkimó asszony fázik – mondta el a vetítéssorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a rendezvényt finanszírozó KKM – Balassi Intézet vezetője.
Mint kiemelte, a program összeállítása során igyekeztek szem előtt tartani a műfaji sokszínűséget, és természetesen a családokra is gondoltak: nekik szól a szombat délelőtti animációs blokk, melyben a Kisvakonddal, Rumcájsszal, Frakk-kal, Lolka és Bolkával, Bob és Bobekkel, valamint Pampalinivel is talákozhatnak a gyerekek.

Budapest, 1980-as évekKároly bácsi és Frakk, a magyar vizsla a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat egyik jelenetében. A felvétel készítésének pontos dátuma és készítője ismeretlen.MTV Fotó: -

Budapest, 1980-as évekKároly bácsi és Frakk, a magyar vizsla a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat egyik jelenetében. A felvétel készítésének pontos dátuma és készítője ismeretlen.MTV Fotó: -

Elekes Botond, az Uránia igazgatója kiemelte: mindegyik V4-es országot három-három egész estés film képviseli a programban, de az ifjúsági mellett lesz felnőtteknek szóló animációs blokk, koncert, kiállítás és filmes szimpózium is.

Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója arra a sajátos közép-európai filmkultúrára hívta fel a figyelmet, amelynek jellegzetes szereplője a hétköznapi kisember, a sajátos, néha groteszk, máskor ironikus humor.

A közép-európai szerelmes filmek mások, mint a hollywoodi melodrámák, ezt bizonyítja a nyitónap két vetítése. Böszörményi Géza 1981-es Szívzűrjében a galambokkal repülni vágyó ácsmester szerepét Jirí Menzel alakítja, majd az este folyamán levetítik még Xantus János underground kultfilmjét, az Eszkimó asszony fázikot is – számolt be Buglya Zsófia.

 

A csütörtöki nap a történelmi filmeké, ekkor tűzik műsorra többek között Mészáros Márta Nagy Imre-filmjét, a Temetetlen halottat is. A pénteki program hívószava a humor, szombaton pedig ifjúsági és felnőtt animációs blokkok is várják a közönséget.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet megbízásából, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, valamint a budapesti Lengyel Intézet, Szlovák Intézet és Cseh Centrum közreműködésével megvalósuló rendezvényen a 800 forintos belépővel megtekinthető filmeket eredeti nyelven, felirattal vetítik.

A #V4filmfeszt részletes programja a www.urania-nf.hu honlapon böngészhető.