Mészáros Mártának is drukkolhatunk a FEST-fődíjáért

 

Már alig lehet jegyeket kapni a február végén kezdődő belgrádi filmfesztiválra, amelyen Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmje is esélyesként indul a fődíjért.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A film Mészáros Márta 26. alkotása, a főszerepet Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játssza. Az alkotást március 1-jén, 2-án és 3-án láthatja a szerb főváros közönsége.

A film főszereplőjével, Tóth Ildikóval készült interjúnkat erre a linkre kettintva olvashatja el.

Tóth Ildikó, az Aurora Borealis - Északi fény című film egyik főszereplője a film sajtóvetítése után Budapesten 2017. október 16-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Tóth Ildikó, az Aurora Borealis – Északi fény című film egyik főszereplője a film sajtóvetítése után Budapesten 2017. október 16-án.
MTI Fotó: Mónus Márton

A fesztivál honlapján olvasható beszámoló szerint a belgrádi filmszemlén összesen 126 alkotást mutatnak be. A fesztivál fődíjáért 16 mű, közöttük Mészáros Márta filmje versenyez.

A magyar filmnek dán, iráni, kínai, argentin, libanoni, görög, horvát, amerikai, orosz, olasz és svájci filmekkel kell megmérkőznie. Emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést.

Mészáros Márta filmrendező (j) a fiatal Mária szerepét alakító Törőcsik Franciskát instruálja Aurora Borealis - Északi fény című filmjének forgatásán a VIII. kerületben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Mészáros Márta filmrendező (j) a fiatal Mária szerepét alakító Törőcsik Franciskát instruálja Aurora Borealis – Északi fény című filmjének forgatásán a VIII. kerületben 2015. november 9-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

A FEST életműdíját – amely a Belgrádi győztes nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra – Szabó István magyar rendező veheti át, a közönség a filmes visszatekintések kategóriájában Szabó István Koncert és Variációk egy témára című rövidfilmjeit láthatja.

A rendezvény egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, legújabb filmjét, a Jupiter holdját pedig az európai filmeket bemutató válogatás keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjének forgatása. Fotó: MTI/Kallos Bea

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjének forgatása. Fotó: MTI/Kallos Bea

A filmmustrán tíz, Oscar-díjra jelölt alkotást is levetítenek, a többi között A víz érintése, a Három óriásplakát Ebbing határában, a Lady Bird, az Én, Tonya és a Szólíts a neveden című filmeket. Éppen ezek közül kerül ki a rendezvény nyitó- és záróalkotása is. A fesztivál első filmje a Három óriásplakát Ebbing határában lesz, amely egy anya küzdelmét mutatja be azt követően, hogy a rendőrség nem tud eredményt felmutatni lánya gyilkosainak felkutatásában. Az idei FEST-et az Én, Tonya című életrajzi mű zárja le, amely a botrányairól ismert amerikai műkorcsolyázóról, Tonya Hardingról szól.

A fesztivál március 4-én zárul, éppen időben ahhoz, hogy az utolsó filmvetítés után nem sokkal kiderüljön, a Belgrádban bemutatott filmek közül melyik nyer Oscar-díjat.