A magyar film új aranykorát hozta el 2017

 

A világ legkülönbözőbb filmfesztiváljain összesen 67 díjat arattak a magyar filmek, és több mint 1 millió nézőt ültettek le a hazai mozikban. A tavalyi év a magyar film új aranykorát hozta el, melyben az alkotások határon túl és és azon belül is sikert sikerre halmoztak.

- Nagyon erős év volt a 2017-es, valószínűleg mostanra értek be olyan filmek is, amelyek egy vagy két éve készültek. Másrészt pedig most sikerült elérni a nézők ízlését, és kielégíteni a kíváncsiságukat is ezekkel a filmekkel – mondta Havasi Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az M5 kulturális híradójának.

Havasi Ágnes a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója

Havasi Ágnes a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója

De hogyan is festett a múlt éve a magyar sikerek tükrében?
Vranik Roland Az állampolgár című filmje januárban elnyerte a kaliforniai Cinequest Filmfesztivál legjobb filmdrámának járó díját. A sikeres felütés után a február valóságos csillogását hozott: miután Nemes Jeles László Saul fia című műve a Brit Televíziós Akadémia legjobb külföldi filmnek járó díját is elnyerte, Berlinben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című mozija a fesztivál fődíjasa, Arany Medve-díjas lett.
- Ez egy szerény film akart lenni, amelyben nem az alkotó akart nagy szózattal szólni a nézőhöz, hanem csak finoman szeretett volna megmutatni két embert, a két főszereplőt – mondta Enyedi Ildikó rendező. Mára az is kiderült, hogy a film szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján is.

Borbély Alexandra és Morcsényi Géza A testről és lélekről című film szereplői.

Borbély Alexandra és Morcsányi Géza A testről és lélekről című film szereplői.

Deák Kristóf Mindenki című filmjével folytatódott a sikerszéria: a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjjal tért haza Los Angelesből.
Tavasszal érkezett a mozikba két közönségsiker: a Kincsem (r:Herendi Gábor) illetve a Brazilok (r:M.Kiss Csaba és Rohonyi Gábor) áprilisban pedig Török Ferenc 1945 című drámája, amely Berlin után Miamiban is közönségdíjat kapott.

Részlet Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből

Egy kocka Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből

Júniusban Cannes-ban, a legnívósabb európai filmfesztiválon mutatták be Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjét. Kristóf György Out című filmje ugyanitt a Certain Regard szekcióban, Szentpéteri Áron rövidfilmje a Láthatatlanul pedig az egyetemisták műveit bemutató Cinéfondation mustrán debütált.

aurora borealis_27_ildiko_mari
Augusztusban Csupó Gábor rendezésében mutatták be a Pappa Pia című zenés filmet, majd októberben Mészáros Márta Aurora Borealis – északi fény című filmjét.
November a Gárdos Éva rendezte Budapest Noir és Antal Nimród A viszkis című filmjének sikeréről szólt. Decemberben pedig bombaként robbant a hír: Borbély Alexandra kapta az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját.

AViszkis_jelenetfoto (29)

- A Kincsem 460 ezer nézővel zárta 2017-et, A viszkisnek idáig 260 ezer nézője volt, a Testről és lélekről című filmet 90 ezeren látták, a Brazilokra 80 ezren, a Budapest Noirra eddig 50 ezren voltak kíváncsiak – folytatta Havasi Ágnes. – De több mint 53 ezren látták az Aurora Borealist is. Úgy tűnik, 2017 meghozta az áttörést a mozikban, és a nézők újra elkezdték nézni a magyar filmeket, most már várják, hogy az új magyar alkotások megérkezzenek a mozikba.