Csütörtökön kezdődik a Tokaji Írótábor

 

A magyar művészetek első világháború és Trianon közötti időszakának vizsgálatát helyezi programjának fókuszába a 47. Tokaji Írótábor, amelyet augusztus 15. és 18. között rendeznek meg a boráról híres zempléni településen.

A Tokaji Írótábor több évtizede a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvénye, melynek elnöksége a tavaly megkezdett tematikát folytatva hirdette meg az idei találkozó témáját, A szétszóródás előtt – Irodalom és művészet 1918-1920 címmel – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Emlékeztetnek, a Tokaji Írótábor tavaly az első világháború irodalmi életére fókuszált, ezúttal pedig a „Nagy Háború” lezáródásától a trianoni döntésig terjedő időszak irodalmi és művészeti vonatkozásait elemzi.

A Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégiumba meghirdetett tanácskozás során olyan alkotók és műveik kerülnek idén vizsgálat alá, mint Babits Mihály, Herczegh Ferenc, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Szabó Dezső, Tormay Cécile és sokan mások. A Tokaji Ferenc Gimnázium ad otthont a Petőfi Irodalom csütörtökön nyíló Ady-kiállításának is.

A hagyományok szerint az írótábor programjának része a Tokaji Esték sorozat, melynek keretében lesznek irodalmi estek, kiállítás, koncertek, bemutatkoznak irodalmi folyóiratok és tokaji borokból is rendeznek majd kóstolót. A Tokaji Írótábor zárónapján avatják fel Kodolányi János emléktábláját, majd adják át a találkozó díjait.