Kizártak egy szélsőjobboldali kiadót a torinói könyvvásárról

 

A csütörtökön kezdődött torinói nemzetközi könyvvásár megnyitó beszédében Halina Birenbaum holokauszttúlélő korábban a rendezvény bojkottjával fenyegetőzött arra az esetre, ha nem tiltják ki a kiadót.

Hírügynökségi jelentések szerint a CasaPound szélsőjobboldali párthoz köthető Altaforte kiadót  a helyi önkormányzatok és regionális hatóságok nyomására zárták ki.

„Köszönöm Önöknek e bátor döntést, amely lehetővé tette, hogy itt legyek” – mondta nyitóbeszédében az Auschwitz-Birkenau Emlékhelyet és Múzeumot képviselő Halina Birenbaum az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint. „Túl sokat szenvedtem életemben ahhoz, hogy egy helyen tudjak tartózkodni az olyan eszméket terjesztő emberekkel, amelyek miatt elvesztettem az egész családomat” – mondta a varsói gettót és egyebek között az auschwitzi és majdaneki tábort túlélő Birenbaum a RAI olasz állami műsorszolgáltató beszámolója szerint.

Francesco Polacchi, az Altaforte vezetője az ANSA-nak úgy nyilatkozott: „Fasiszta vagyok. Az antifasizmus a fő ellensége ennek az országnak”. Szerinte az Altaforte kizárása a könyvvásárról „támadás” a belügyminiszter, Matteo Salvini ellen. Polacchi jelezte, hogy perelni fog. Olasz médiajelentések szerint Polacchi ellen több vizsgálat is indult korábban politikai ellenfeleinek összeverése miatt, valamint jelenleg is vizsgálat van folyamatban ellene a fasizmus népszerűsítése miatt.

Az Altaforte Salvinivel készített interjúkat tartalmazó könyveket ad ki,  a többi között ezeket  akarták bemutatni a könyvvásáron is. A belügyminiszter elítélte az Altaforte kizárását, azt  hangsúlyozva:  „egy baloldali kisebbség magának követeli a jogot arra,  hogy eldönthesse, ki csinálhat zenét, ki csinálhat színházat, ki adhat ki könyveket. A nézetekre nézetekkel  kell válaszolunk, nem cenzúrával” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.