Életrajzi könyv nyerte el a Costa Book Awards nagydíját

 

Egy zsidó kislány megmentéséről szóló életrajzi mű nyerte el a rangos brit Costa-könyvdíjat. A zsűri elnöke az év rejtett gyöngyszemének nevezte a regényt.

Bart van Es oxfordi professzor The Cut Out Girl című művének főhőse egy fiatal zsidó lány, akit a szerző nagyszülei bújtattak a második világháború alatt. Bart van Es a könyvben felidézi, hogy a holland kislányt kilencévesen fogadták be a nagyszülei még az előtt, hogy a gyerek szüleit Auschwitzba hurcolták volna – írja a BBC News.

LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 29:                          WORLD RIGHTS                         Category winning author Bart van Es attending the 2018 Costa Book Awards, at Quaglino's, London.                         (Fotó: Richard Kendal / Barcroft Images / Barcroft MediaGetty/Images)

Bart Van Es a díjátadón, Londonban (Fotó: Richard Kendal / Barcroft Images / Barcroft MediaGetty/Images)

Az egykori kislány, Lien de Jong, aki ma már a nyolcvanas évei közepén jár, személyesen is részt vett a keddi londoni díjátadón. Bart van Es a Costa Év Könyve elismeréssel 30 ezer fontos (10,8 millió forintos) pénzdíjat is nyert.

A nagydíjat odaítélő zsűri elnöke, Sophie Raworth, a BBC News újságírója a regényt szenzációs és izgalmas műnek, az év rejtett gyöngyszemének nevezte.

Az Év könyvét a Costa-könyvdíj öt kategóriájának győztesei közül választják ki. A The Cut Out Girl az életrajzi mezőny díjazottja volt.

A legjobb regénynek járó díjat a 27 éves ír Sally Rooney kapta Normal People című könyvéért. A legjobb elsőkönyves szerző Stuart Turton lett The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle című sci-fi thrillerével. Költészet kategóriában JO Morgan Assurances című verseskötetével győzött. A legjobb gyermekkönyv díját pedig Hilary McKay vehette át The Skylarks’ War című írásáért.

A Costa-könyvdíj nagydíját tavaly posztumusz Helen Dunmore-nak ítélték oda Inside the Wave című utolsó versgyűjteményéért.