Roma történelmi atlaszt mutattak be Budapesten

 

Európa és a cigányság történelme szervesen kapcsolódik, ezt bizonyítja A cigányság történetének atlasza – Térképezett roma történelem címmel megjelent kiadvány – mondta Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány alapítója a kötet keddi budapesti bemutatóján.

Németh Zsolt univerzális értékű munkának, a cigányság fontos kultúrtörténeti fejezetének nevezte Bereznay András kötetét, amely a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg. Bereznay András negyven éve Londonban élő térképész, történész.

Az atlasz megmutatja, hogy mennyire nem regionális kérdés a cigányság ügye, hiszen történetileg behálózza az egész európai kontinenst – mondta. Németh Zsolt kiemelte, a „történelmi tudat és az identitás kérdése elválaszthatatlan a térképektől”. Az atlasz megszületése a cigányság identitásának szempontjából mérföldkő – jelentette ki.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára közölte: egyeztetések folynak arról, hogy minél több iskolában legyen a kötetből. Bereznay András elmondta, hogy az atlasz nem saját kutatásainak eredménye, az ő érdeme az adatok „térképre vitele”.

A kötet 52 térkép és a hozzá tartozó magyarázószöveg segítségével mutatja be a romák történetét, kultúráját és sorsát. Az atlasz érdekessége, hogy a cigány múlt eseménytörténete mellett bemutatja a roma kultúra és a szociális közeg változásainak jelentősebb momentumait is – olvasható az ismertetőben. A könyvbemutatót a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány szervezte.