„A kor, amelyben felnőttem és énekes lettem” – könyv Koncz Zsuzsáról

 

A héten kezdődő 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzített kötetben Koncz Zsuzsa több mint négy évtizede tartó pályafutásának dokumentumai: fotók, interjúk, történetek és diszkográfia jelenik meg.

„Évek óta kapacitáltak egy könyv elkészítésére. Azt szerettem volna, hogyha lesz ilyen, olyan legyen, amelyet évekkel később is jó kézbe venni. Annyi fotót, köztük rengeteg korábban nem publikált képet őrzök a múltból, hogy azt mondtam, próbáljuk meg, de az utolsó pillanatig fenntartottam a lehetőséget arra, ha esetleg úgy döntök, ne legyen semmi az egészből” – mondta a népszerű énekesnő az MTI-nek.

Budapest, 2016. november 8. Koncz Zsuzsa énekesnő budapesti sajtótájékoztatóján 2016. november 8-án. Az énekesnő Vadvilág címmel elkészítette negyvenedik stúdióalbumát, amelyet 2017. március 11-én a Papp László Budapest Sportarénában mutat be. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Vadvilág sajtóbemutatóján (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Éveken át dolgoztak az albumon Zöldi Gergely műfordítóval, színházi dramaturggal és dalszövegíróval, akit egy közös ismerős, Kocsis Lajos mutatott be neki. Hozzátette: a kilencvenes évek elején megjelent egy életrajzi könyv róla Varjas Endre tollából, de azóta sok idő eltelt, és akkor nem is volt lehetőség számos témát kifejteni.

Koncz Zsuzsa, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő a debreceni Kölcsey Központban adott koncertjén 2015. március 16-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

„Úgy döntöttünk Zöldi Gergővel, hogy a könyv képes beszámolója, mozaikszerű dokumentációja legyen egy kornak, amelyben felnőttem és közismert énekes lettem, illetve a lemezeimen keresztül idézzük fel a velem és körülöttem történt fontosabb eseményeket. Ezek megmutatják, mi érdekelt, mit gondoltam jónak, helyesnek, mi az, amit nem szerettem, pontosan úgy, ahogy a dalaim erről szólnak.”

Úgy vélte, ő ma is ugyanaz, aki akkor volt, amikor énekelni kezdett. Hangsúlyozta: viszonylag korán kialakult benne, mi az, ami hozzá közel áll.

Koncz Zsuzsa énekesnő első show-műsorának felvételén kezeit magasba emelve énekel a Magyar Televízió 1-es stúdiójában. A készülő produkciót Szitányi András rendezi, az operatőr pedig, Lukács Lóránt. MTI Fotó: Bara István

Első show-műsorának felvételén  a Magyar Televízió 1-es stúdiójában. A produkciót Szitányi András rendezte, az operatőr Lukács Lóránt volt  (MTI-fotó: Bara István)

A héten kezdődő 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzített kötetbe válogatott képek jelentős részét hivatásos fotósok készítették. „Nagyon sok olyan felvétel van, amely annak idején nem került nyilvánosságra, és amiket most szívesen látok viszont kinyomtatva. Jónak tartom őket, és örülök, hogy a kiadó ilyen szép reprezentatív albumot biztosított a megjelenéshez” – jegyezte meg az énekesnő. A Koncz Zsuzsa című vaskos kötetet a Corvina Kiadó jelentette meg, az album tervezője Sebastian Stachowski volt.

Koncz Zsuzsa koncertje a Papp László Budapest Sportarénában 2017. március 11-én. Az énekesnő Vadvilág címmel tavaly ősszel megjelent negyvenedik stúdióalbumát mutatatta be. MTI Fotó: Mohai Balázs

Koncz Zsuzsa a Vadvilág címmel 2016 őszén megjelent negyvenedik stúdióalbumát mutatta be 2017. március 11-én a Papp László Budapest Sportarénában
(MTI-fotó: Mohai Balázs)

A kötet végén található részletes diszkográfia 76 kislemezt, 40 nagylemezt (ezzel valószínűleg csúcstartó Magyarországon), számos válogatásanyagot sorol fel, emellett a fontosabb rádiófelvételek listáját is. „Hálás vagyok Zöldi Gergőnek, hogy ezt összeállította. Sajnos a kiadói archívumok nagyon hiányosak, sok lemezem jelent meg Németországban, Lengyelországban, Franciaországban és Oroszországban is. Erdélyben annak idején kalózlemezeket árultak tőlem, de Magyarországon is voltak ilyenek” – idézte fel Koncz Zsuzsa.

Mint megjegyezte, sok olyan dal van, amely az évek során hozzánőtt, közülük Bródy János szerzeménye, a Ha én rózsa volnék városi népdallá vált. „Ez a darab a mai napig érvényes, előadom a koncertjeimen. Nagyon megható, ahogy a közönséggel együtt énekelem, és némely versszak után néha beletapsolnak a dalba. Továbbra is a koncertezés jelenti számomra a legnagyobb élményt, és a közönség szeretete kárpótol az utazásokkal járó gyűrődésért. A stúdiómunkát is szeretem, de az élő koncerteken kapom meg az igazi visszaigazolást az emberektől” – mondta Koncz Zsuzsa.