Szerelem 21-szer: közeleg az Irodalom Éjszakája

 

A különleges kulturális happening, az Irodalom Éjszakáján március 21-én, a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 Radnóti Színházbeli és a Radnótihoz közel álló színész, mindezt 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.

Két év siker után a különleges kulturális happening, az Irodalom Éjszakája Budapest belvárosának szívébe, a VI. kerületbe költözik.

Az esemény az EUNIC Hungary (az Európai Uniós Kulturális Intézetek Hálózata, melynek tagjai a budapesti kulturális intézetek és nagykövetségek) kezdeményezésére jött létre, az ötlet 2006-ban Prágából indult és 2016-ban Budapestre is elért – mesélte  Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján.

A szervezők célja, hogy a hazai közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a kortárs irodalom, és ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez.

Az Irodalom Éjszakája címűkulturális rendezvény résztvevői.

Az Irodalom Éjszakája címűkulturális rendezvény résztvevői.

Az Irodalom Éjszakája megvalósítására immár harmadik éve Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával kerül sor. Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, az esemény védnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen különleges rendezvények színesítik Budapest kulturális életét, és üdvözölte a fővárosi fenntartású Radnóti Színház és az EUNIC együttműködését, hiszen fontos, hogy közösségi élménnyé tegyük az irodalmat, ami az eseménynek és a nagyszerű színészeknek köszönhetően valóban élővé is válik erre az éjszakára.
Kováts Adél, a színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az idei az együttműködések éve a Radnótiban és egy társulatnak mindig jót tesz, ha kimozdul, kinyújtózik a színház falain túlra. A társulat színészei mellé olyan művészeket hívott meg, akik közel állnak a Radnótihoz.

Az Irodalom Éjszakáján a 10-15 perces felolvasások este 7 órakor kezdődnek, félóránként megismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az esemény egy koncerttel zárul, László Attila vezetésével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és már végzett zenészek tartanak egy remek jam sessiont az Ankertben.

Az Irodalom Éjszakája - kulturális rendezvény. A képen: Gazsó György, Adorjáni Bálint  és  Gyabronka József.

 Gazsó György, Adorjáni Bálint és Gyabronka József

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek eltérő befogadóképességgel rendelkeznek.

Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00

21 helyszín: Budapest szívében, a VI. kerületben

A részletes program, az írók és színészek listája az Irodalom Éjszakája oldalán elérhető el.