Különös párok: Szabó Magda és Elsa Morante

 

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író és Elsa Morante olasz író munkásságát elevenítik fel március 1-jén Rómában, az Altieri Palotában a Különös párok (Stranecoppie) című irodalmi rendezvénysorozat keretében.

A Különös párok elnevezésű irodalmi rendezvénysorozat következő kerekasztal-beszélgetésén Antonella Cilento neves olasz írónő, Francesco Costa író és forgatókönyvíró, valamint Giuseppe Merlino újságíró eleveníti fel Elsa Morante és Szabó Magda munkásságát, valamint párhuzamot vonnak a két neves írónő művei között.

Szabó Magda: Freskó - könyvborító

Szabó Magda a 20. század hosszú és fájdalmas átalakulásának tanúja és krónikása volt. Freskó című regénye ugyanazokat a történelmi aggodalmakat ábrázolja, mint Elsa Morante, a második világháború utáni olasz irodalom egyik meghatározó alakjának La storia című regénye.

Elsa Morante: A történelem - könyvborító

A beszélgetést követően Valerio Caprara filmkritikus előadását tart a két írónő művei által ihletett filmekről, majd Margherita Di Rauso színművész részleteket olvas fel a két regényből.

Az esemény a Lalineascritta, a Római Magyar Akadémia, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Publishing Hungary Program támogatásával valósul meg.