Közös V4-stand a Brüsszeli Könyvvásáron

 

Közös standdal jelennek meg a visegrádi országok, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia a Brüsszeli Könyvvásáron, amelyet február 22-tól 25-ig rendeznek.

“Mindegyik V4-ország mintegy negyven kötetet és két írót hoz, nekünk két extra meghívottunk is lesz. A közös stand magyar kezdeményezésre jött létre, hiszen Magyarország az együttműködési forma soros elnöke ebben a félévben” – mondta Villegas-Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet keretében működő brüsszeli magyar kulturális intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Mint elhangzott, a közös standdal be akarják mutatni, hogy a V4 nemcsak földrajzi és politikai, hanem jól működő kulturális együttműködés is.

A két magyar vendég Tóth Krisztina és Totth Benedek. Villegas-Vitézy Zsófia kitért arra, hogy Tóth Krisztina költő, író valamennyi könyvét lefordították franciára, ismerik őt a francia nyelvterületen. Szintén olvasható franciául Totth Benedek legutóbbi sikerregénye, Az utolsó utáni háború, az író a kelet-európai noir irodalommal foglalkozó beszélgetésen is részt vesz.

Extra vendégként meghívták a könyvvásárra Németh Leventét, aki Szent István utolsó tíz évéről írt képregénykötetet Királyok és Keresztek címmel. Az igazgató megjegyezte: Brüsszel a képregény fővárosa. Jelen lesz Gévai Csilla is, aki az Amíg utazunk című környezettudatos gyerekkönyv illusztrátora volt.

A könyvvásáron dedikálásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, gyerekekhez szóló eseményeken is lesznek magyar vonatkozású programok. A nemzetközi rendezvény idei témája az utazás, a díszvendég Afrika.