Kilépőkártya – Urmai Gabriella könyve kilenc novellát és egy kisregényt foglal magába

 

A történetek központi témája az, hogy a végzet ugyan fontos dolog, de túl nagy jelentőséget tulajdonítunk neki, pedig a végzetnek többnyire nem jó az időérzéke.

Ki ne akart volna valaha kilépni az életéből, hogy másnaptól valahol máshol, valaki másként vagy csak egy más helyzetből folytassa a létezést? Mert egy kilépés nem azonos a meneküléssel, azzal azonnal be is lépünk valahová. Urmai Gabriella Kilépőkártya című könyve kilenc novellát és egy kisregényt foglal magába. Koncepciója rendhagyó: tördelése magazinos és méretre akkora, hogy elfér egy női táskában. A kilenc novella kilenc ismert emberről szól, az ő személyes ajánlásukkal és fotójukkal kezdődik mindegyik. Egy-egy novella akár két villamosmegálló között elolvasható, vagyis tökéletes utazáshoz, vagy amíg a kocsiban várakozunk.

kilépő

A novellákban bemutatkozik többek között  Évike, az aranykezű színházi fodrász, Naomi és Bene, akikre ki tudja, hány élet vár, Nusi, a bajszos nő és egy apró balerina, aki meggyógyította az édesanyja lelkét. Brigitta a segédszínésznő és Brigita, a súgó különös barátsága egy vidéki színház hétköznapjairól szól, egy negyven évet késett levél pedig megváltoztathatja a tanárnő és a rockdíva életét. Végül a válóper küszöbén álló Fodor Lidi is színre lép: a kötet végén található Kilépőkártya című kisregény főszereplője a világ legőrültebb asszonya.

Urmai Gabriella közel két évtizedes újságírói múlttal emberek, sorsok százaival, ezreivel találkozott. Megfigyelte az emberi érzelmek sokszínűségét és furcsaságát, művei is ezt adják vissza: az átlagember hétköznapi vágyait, érzéseit. Csak tükröt mutat mindenkinek, aki valaha szenvedett, remélt és szeretett. Rámutat, hogy a legteljesebb léleknek is kell, hogy legyen valahol egy másik fele. A kötetet Balázs Brigitta grafikái teszik teljessé.