Furcsa dolgot mondott az amerikai bestseller könyv írója egy budapesti általános iskolában

 

A nálunk is roppant népszerű gyerekkönyv szerzője Jeff Kinney meglepő állítást fogalmazott meg.

Jeff Kinney, a méltán híres gyereksorozat, az Egy ropi naplója című gyerekkönyv szerzője fiatal rajongóival találkozott a budapesti Gregor József Általános iskolában. Kinney szívesen mesélt könyve hőseiről és azt is megmutatta, hogyan készülnek annak figurái. Azok számára, akik nem ismernék a könyvet: a ropi naplók főleg jópofa rajzokból és viszonylag kevés szövegből állnak. A találkozás után a 46 éves amerikai karikaturista kizárólag az M5 stábjának kérdéseire válaszolt.

Jeff Kinney szerint a regény túl nehéz olvasmány egy kisgyereknek - hidak kellenek, amelyek átsegítik az olvasás megszeretéséhez

Jeff Kinney szerint a regény túl nehéz olvasmány egy kisgyereknek – hidak kellenek, amelyek átsegítik az olvasás megszeretéséhez

“Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek szüksége van olyan könyvekre, amelyek úgynevezett hidak. Mert amikor még kicsik nagyon sok képekkel teli könyveket nézegetnek, olvasnak, aztán meg azt várjuk tőlük, hogy innen ugorjanak egy szintet és hirtelen kezdjenek el regényeket olvasni. Pedig a regény nehéz olvasmány, túl sok munka egy gyereknek, ezért mondhatja, ha ez az olvasás, akkor én nem szeretek olvasni” – mondta a bestseller könyv szerzője.

kinney

A csupán néhány vonalból álló figurák kirobbanóan sikeres történeteit már 54 nyelvre fordították le. Az amerikai író mindegyik kötetét pályája során megismert beteg gyerekeknek ajánlja. A könyvet, betűmérete és formája miatt a szakemberek diszlexiával küzdő gyerekek oktatásánál tanuláskönnyítő eszközként is használják.