Soha nem látott dolgokról hull le a lepel - titkos és zárt világban élnek

 

A ma megjelenő könyvben egy zárt közösség mindennapjait mutatja be Czank Lívia újságíró. Egy teljes évet töltött közöttük, hogy mindent megtudjon róluk.

Hogy mit jelent balett táncosnak lenni? A választ talán legszebben egy balerina fogalmazta meg ezekkel a szavakkal: “az egész életünk a színház”. S hogy ez mennyire így van, azt rajtuk kívül most már Czank Lívia újságíró is jól tudja, aki egy teljes évadatot töltött együtt a Magyar Állami Balettegyüttes tagjaival, szinte szimbiózisban. Az “együttélésből” pedig könyv született: A függöny mögött – a balett titkos világa címmel.

Czank Lívia: A függöny mögött című könyvének borítója

“Nagyon hálás vagyok a balettosoknak, hogy befogadtak maguk közé” – mesélte a szerző az M5 Hétvégi belépő című műsorában. “Az első hónapokban azért nem volt egyszerű, hiszen besétált a reggeli balett órákra egy szőke lány, ez voltam én, hétköznapi ruhában, leült a földre egy fekete notesszel, amibe jegyzetelt. Aztán elkísértem őket az előadásokra, álltam a kulisszák mögött, minden próbájukon ott voltam, kora tavasztól pedig már bementem a lányok öltözőjébe is. Idővel mindenki mesélt magáról, nemcsak a szakmai életéről, hanem a hétköznapi, privát történéseiről is. Beavattak, és ők is javasoltak olyan témákat, amelyek foglalkoztatták őket. Szuper csapatmunka alakult ki köztünk, azzal, hogy egy amúgy elég zárt világ titkairól is meséltek őszintén.”

Czank Lívia újságíró az M5 Hétvégi belépő című műsorában

Czank Lívia újságíró, a könyv szerzője az M5 Hétvégi belépő című műsorában

Amit a szerző megtanult a balettosoktól az többek között az, hogy ehhez a pályához végtelen kitartás és a maximalizmusra való törekvés kell. Sokan vannak a táncosok közül, akik gyerekkori álmukat valósították meg a tánccal, s ma már első táncosok. Ehhez persze rengeteg munka és még annál is több gyakorlás kell. Erről is mesélnek a balettosok a könyvben, így Czank Lívia ma már nemcsak nézi őket a színpadon, hanem látja is valamennyiüket – a történeteikkel együtt. Könyvével pedig mi is bepillantást nyerhetünk a a balettosok zárt világába, a függöny mögé.