Átadták a Szerb Egyházi Múzeum épületét Szentendrén

 

Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szentendrén, a Szerb Egyházi Múzeum épületének átadásán.

Soltész Miklós kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma „a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi”.

„Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért” – fogalmazott.

Felavatták a felújított Szerb Egyházi Múzeumot Szentendrén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az államtitkár felidézte: a két nép évezredes történetében sok volt az öröm, a szépség és a fájdalom is. E közös történelem szép eseményei az összefogás az oszmán hadak ellen a kereszténység védelmében, és szomorú időszakai azok, „amikor nagyobb nemzetek egymás ellen fordították” a két népet.

Soltész Miklós kitért arra is, a vasárnapi európai uniós választás kérdése, hogy „megismétlődik-e a múlt”, „megismétlődik-e az a kulturális előrenyomulás”, amely a kereszténység és a nemzetek pusztulásához vezethet.

Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a „kultúra nemzeteket egyesítő erejének”.

Hozzátette: a múzeum állandó kiállítása nemcsak a szerb kultúrát fogja gazdagítani, hanem a magyart is.

Kiemelte, a Szerb Ortodox Egyház és a szerb állam nagyon hálás a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy egyházi kulturális értékeiket mindenki megismerhesse.

Irinej pátriárka megköszönte továbbá a magyar kormánynak a támogatást, amelyet a magyarországi szerb közösség kap templomaik és más értékeik megőrzésére, fenntartására és megújítására.

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter azt mondta: a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős. „Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre”, amelynek tagjai „teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot” – fogalmazott.

Hozzátette: ugyanígy „becsüljük és tiszteljük”, hogy a Magyarországon élő szerb közösség is élhet nemzetiségi jogaival.

Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője ismertette: a múzeum új állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Mladen Sarcevic szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőháza elnöke, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnöke, Nikola Selakovic, a Szerb Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz–KDNP), Szentendre polgármestere.

A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye múzeuma, amely eddig a szentendrei székesegyház Pátriarka utcai kertjében működött, most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözött. Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga.

Közel négyszáz műtárgy – ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton.

A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal.