Újabb magyar éttermek kaptak Michelin-csillagot

 

Újabb két budapesti étterem, a Stand és Babel is bekerült a Michelin-csillagos magyar éttermek sorába. Megőrizte csillagát a Borkonyha, a Costes és a Costes Downtown, továbbra is két csillaggal büszkélkedhet az Onyx.

A Michelin-kalauz Main Cities of Europe kiadványát szerdán mutatták be Bécsben. A kalauzban 38 európai nagyváros legjobbnak ítélt éttermei szerepelnek. A listán két újabb magyar étterem is megjelent: a Babel és a Stand – adta hírül a Világevő.

Ezzel az eddigi Michelin-csillagos éttermeink száma hatra emelkedett: az élen az Onyx áll továbbra is két csillaggal, mellette megőrizte csillagát a Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown is.

Bib Gourmand minősítése van jelenleg – azaz a Michelin Guide szerint ezeken a helyeken a kiváló minőség jó árakkal is párosul – Budapesten a Petrus, a Fricska és a Stand 25.

Az MTI beszámolója szerint a Michelin Guide friss európai listáján a bécsi Amador (séf: Juan Amador) eddigi két csillaga mellé most kapott egy harmadikat, és ezzel elérte a legmagasabb Michelin-szintet. Az ugyancsak bécsi [aend] étterem is kapott egy csillagot, alig egy évvel a megnyitása után. Bib Gourmand-minősítéssel ismerték el a város DiningRuhm és Gasthaus Seidl éttermeit.

Horvátország is képviselteti magát a 2019-es Michelin Guide-ban; egy csillagot kapott a zágrábi Noel, amely ezzel felzárkózott a dubrovniki 360° mellé. Zágráb két új Bib Gourmand-minősítést is szerzett: az Agava és a Tac kapta a kitüntető címet. A reykjavíki Skál! is megkapta a Bib Gourmand-minősítést.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.