Egyre többet költünk videójátékokra

 

Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka játszik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generálnak a videójátékok az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. legfrissebb, reprezentatív kutatása szerint.

Az eNet keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint bár érdemben nem nőtt a videójátékosok köre, és egyre többet költenek videójáték-vásárlásra, illetve a játékhoz kapcsolódó hardver és periféria beszerzésére. Mindeközben emelkedik azok száma, akik okostelefonon játszanak.

Magyarországon 3,7 millióan játszanak videójátékokkal a legutóbbi, 2018-as kutatás alapján, beleértve a mobileszközökön, PC-n, és konzolon való online és offline játékot.

A felmérés szerint leginkább a 18–25 év közöttiek játszanak, a korcsoport 66 százaléka. Ugyanakkor az idősebb korosztályoknak is több mint fele játszik videójátékot. A férfiak 62 százaléka, míg a nők 50 százaléka.

(MTI/EPA/Oliver Berg)

A videójátékkal játszók háromnegyede legalább heti rendszerességgel játszik, viszonylag kevés időt tölt ezzel. A legjellemzőbb heti játékidő az egy-két óra, a válaszadók 32 százaléka szerint, illetve a három-öt óra, 25 százalékban. A legelkötelezettebb játékosok csoportja, akik heti 20 óránál többet videojátékoznak, a 18–65 év közötti népesség 2 százalékát teszi ki.

A kutatás szerint 2017-hez képest nőtt azok aránya, akik az okostelefonjukon játszanak: 54 százalékról 65 százalékra. Ezzel együtt kevesebben választják a laptopokat játékra, viszont a PC aránya nem változott érdemben az elmúlt egy évben, 43 százalék a PC-n játszók aránya. Konzolon is egyre többen játszanak: míg 2016-ban és 2017-ben 7 és 8 százalék volt az arányuk, addig 2018-ban már 13 százalék.

Az eNet adatai szerint Magyarországon tavaly a hardver és periféria vásárlásra fordítottak a játékosok a legtöbbet, évi 17,8 milliárd forintot. A videójáték-vásárlás éves költsége 16 milliárd forint volt. Az összes költségelem együttesen, éves szinten 41 milliárd forintos forgalmat tesz ki. A kutatásból kiderült az is, hogy a 18 éven aluli gyerekek közel fele játszik videójátékokkal, a fiúk 57 százaléka, a lányok 35 százaléka.

A gyerekek játékhasználata komoly vitákat gerjeszt, ennek megfelelően a szülői kontroll is elég erőteljes ezzel kapcsolatban: a szülők 63 százaléka szabályozza, hogy gyermeke mennyi időt játszhat, 47 százalékuk szabályozza a videójáték típusát, 30 százaléka pedig a videójátékon belüli pénzköltést. A játékos gyermekek szüleinek 20 százaléka nem korlátozza gyermeke vidójáték-használatát. 2016-hoz képest érdemben nem változott a szülőknek a gyermekeik videójátékozásához kapcsolódó kontrollja az eNet kutatása szerint.