Terített asztal mellett az ember nem öregszik

 

Az olasz közmondás üzenete igencsak aktuális: november 19-25-e között rendezik meg ugyanis az Olasz Gasztronómiai Világhetet Budapesten. A színes gasztrokulturális programok ízelítőt adnak az olasz minőségi konyha remekeiből, de lesznek színházi előadások és filmvetítések is.

Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét szám szerint már a harmadik a sorban. Világszerte több mint háromszáz olasz diplomáciai testület és kultúrintézet összefogásának eredményeként egyre több ismeretre tehetünk szert az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története vagy épp az olasz konyhaművészet irányzataival kapcsolatban. Idén a világhét programsorozata a termékhamisításokra is felhívja a figyelmet, hiszen világszerte évi mintegy 90 milliárd euró értékben készülnek olyan, olaszos elnevezésű élelmiszerek (italian sounding), amelyeknek semmi köze Olaszországhoz és az egészséges olasz alapanyagokhoz.

Mediterrán típusú ebéd egy éttermi asztalon a Barcelona közeli El Masnou kikötőjében. (Fotó: Reuters/Albert Gea)

Mediterrán típusú ebéd  (Fotó: Reuters/Albert Gea)

A november 19-25-e között tartandó rendezvény középpontjában most a mediterrán diéta áll, amellyel kapcsolatban Massimo Rustico, Olaszország nagykövete elmondta: a mediterrán diéta nevével ellentétben egyáltalán nem fogyókúra. “Az élethez és ételhez való hozzáállást, egyfajta életfilozófiát takar. Mindazt, ami az ételek minőségét, a főzés tudományát és a tálalást jelenti, sőt ezeken túl pedig a legfontosabbat, a társaságban, az étkezéseknél az asztalnál közösen eltöltött időt.”

S hogy honnan ered a mediterrán diéta fogalma? Még az ötvenes években írta Ancel Keys amerikai kutató, aki vakációját épp Olaszországban töltötte, hogy a dél-olasz parasztemberek egészségesebbek és jóval tovább élnek, mint más európai országok lakói. Ekkor kezdték kideríteni az okokat, s jöttek rá, hogy a megoldás kulcsa a táplálkozásban rejlik. Az ottani emberek ugyanis sok zöldséget, gyümölcsöt, hidegen sajtolt olíva olajat és teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztottak. Húst és halat viszonylag ritkán, ugyanis szegények voltak. Évekkel később komoly kutatásokkal is alátámasztották, hogy az úgynevezett mediterrán diéta fogyasztói ritkábban betegednek meg, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata az ő esetükben csekély. Mára pedig a mediterrán diéta pozitív hatásainak köszönhetően kivívta magának az Unesco elismerését is: 2015-ben a világörökség részévé nyilvánították.

Olívaolajas saláta készült Rómában. (Fotó: Reuters/Dario Pignatelli)

Olívaolajas saláta  (Fotó: Reuters/Dario Pignatelli)

De a mediterrán diéta nemcsak jó minőségű élelmiszereket jelenti, nemcsak a minőségi táplákozást, hanem egyben felelősséget a föld, a víz iránt, ahonnan a tápanyag vétetett, és a hagyományok megőrzését is azzal, hogy a gasztronómia művelői nyitottak az innováció iránt.

Olasz Gasztronómiai Világhét logója
A rendezvényen ideje alatt több étteremben olasz menüsorokat kóstolhatunk végig, emellett azonban gondoltak azokra is,akik otthon szeretnének elmélyülni az olasz konyhaművészet rejtelmeiben, ők az olasz nagykövétség oldalán különböző gyorsan és könnyen elkészíthető ételelek receptjeit találják majd meg.  De sor kerü borkóstolóra is, amelyen a tíz olasz borászat mutatja be az olasz régiók legfontosabb borait.
Nálunk is megrendezik a Pasta Pesto Day kampányt, amely a genovai Morandi híd tragikus összeomlását követően indult útjára. (A kampány lényege, hogy a világ különböző éttermei felvehetik étlapjukra a pestós tésztát – a pesto jellegzetes genovai szósz -, és az így befolyó bevételek egy részével Genova önkormányzatát támogatják. )

A gasztro programok mellett az Olasz Kultúrintézet gondoskodik arról, hogy a lélek is jóllakjon: Alberto Sordi főszereplévével az Egy amerikai Rómában című film lesz látható, és az Étel és irodalom című színházi előadásra is invitálják az érdeklődőket. Utóbbi előadásban három olasz színésznő  mesél az ételek az életben betöltött szerepéről a világirodalom ismert szerzőinek hangján, egy, a történelemben, a filozófiában, a pszichológiában, a zenében és a költészetben tett utazáson keresztül.

A november 19-25-e között tartandó 3. Olasz gasztronómiai Világhét teljes programja és receptek  erre a linkre kattintva érhetők el.